Himmelskt god glass

Igår firade vi svärmor på 75-årsdagen och jag stod för maten. Vi åt en variant av nyårsmiddagen, med rotfruktsknyten, chevregratinerad päronpuck och rödvinssås. Denna gången hade vi tjälknöl på älgsek istället för kalvytterfilé. Och så en supergod ripasso. Mmm.

20130113-194907.jpg
Hade tänkt göra en snabb marängtårta, men istället blev det
Yoghurtgräddglass med hallon och citron, på marängbotten

Du behöver:

3 dl vispgrädde
saft och skal av en halv citron
1,5 dl matyoghurt
500 gram hallon
1 dl florsocker
2 msk hallonsylt
2 marängbottnar

Gör såhär:
Vispa grädden till ett fast skum.
Rör ihop yoghurt, skal och saft av citron, florsocker och sylt. Blanda detta med grädden och hälften av hallonen, och ställ i frysen några timmar.
Låt resten av hallonen tina om de varit frysta. Spara några till dekoration.
Gör en rårörd hallonkompott av resten; rör sönder hallonen med en visp pch tillsätt lite socker och vatten om du vill ha den lösare, mer som en sås.

Dela marängbottnarna i sex tårtbitar med en tandad kniv. Lägg upp dem på portionsfat och lägg på en rejäl sked av yoghurtglassen. Lägg en klick hallonkompott vid sidan om och några dekorationshallon som kronan på verket.

De mest smashade efterrätterna är ofta de godaste, tycker jag.

20130113-134933.jpg