Sagolikt god fisksoppa #blogg100 del 39

Att jag är väldig förtjust i soppor är ju knappast någon hemlighet. Det är så enkelt att trolla med lite av det man har hemma, och det blir alltid väldigt gott.

Igår gjorde jag en grymt god fisksoppa. Man behöver ett par olika sorters fisk, både lax och någon vit fisk, helst någon slags skaldjur, och en god soppbas – lite grädde eller crème fraîche är ett måste, en skvätt vitt vin lyfter hela soppan men är inte nödvändigt, bara nästan.. Och så selleri eller fänkål. Rotselleri blir lite mer vardagsrustikt, fänkålen lite mer elegant.
Det här var vad jag hade i min goda soppgryta igår.
Se receptet som en ungefärlig vägbeskrivning, känn dig fri att bestämma vilka sorter du väljer bland grönsaker och fisk. Och hur mycket ”en skvätt” är, det avgör du själv.

Hej igen!   (17 nov 2016)
Nu har det gått ett tag sedan detta inlägg publicerades. Jag har gjort många recept sedan dess, och i min senaste bok Hjärna. Hjärta. Mage. finns bland annat ett fantastiskt recept på thaisoppa med kyckling, röd chili och kokosmjölk.

20130303-081209.jpg
Kajsas Fisksoppa med fänkål, tomat och saffran
Du behöver (till 3-4 personer)
300-400 gram laxfilé
300-400 gram koljafilé eller annan vit fisk
300 gram räkor med skal
1 vitlöksklyfta
1/2 msk flytande margarin eller olja
4-5 dl vatten
1 tärning fond du chef fisk
Vitpeppar från kvarnen

10 cm purjolök
2 morötter
1/4 fänkålsstånd
10 sockerärter
1 liten röd paprika
1/2 burk crème fraîche (tomat saffran)
1 dl cocktailtomater på burk
1 skvätt vitt vin
1 kuvert saffran

Gör såhär
Skala räkorna. Fräs skalen och en skivad vitlöksklyfta i fettet. Tillsätt vattnet och låt koka ca 10-15 min. Sila bort skalen med en trådsil.
Tillsätt tomater och crème fraîche. Smaksätt med fiskfond, saffran, vitpeppar och vin.
Skölj grönsakerna, skala morötterna. Skär i smala stavar/bitar. Lägg i grönsakerna i soppan och låt sjuda ca 10 minuter (vänta med sockerärterna!).
Skär fisken i kuber.
Lägg i fisken i soppan och låt den bli genomkokt, det tar några minuter. Lägg till sist i räkor och sockerärter och låt alltsammans bli genomvarmt.
Servera med ett gott bröd – vi hade grov ciabatta och en färskost med gräslök, det passade perfekt till soppan.

20130303-080749.jpg

Författare

Kajsa Asp Jonson är dietist, journalist, hälsoinspiratör och författare. Hon driver företaget Mersmak kommunikation och gav under våren 2012 ut boken Mersmak för livet.

1 kommentar

  1. Ulrica - mars 3, 2013

    Helt underbar. Soppor är helt klart undervärderat! Måste prova denna med sockerärtor också och morötter, spännande. .

Kommentera