Ska det vara så svårt att få rätt vård när man har ont i magen?? #blogg100 del 83

Jag håller just nu på med en artikel till Mag-tarmförbundets tidning Kanalen. Den handlar om hur olika det kan vara att få möjlighet att träffa dietist när man har en kronisk tarmsjukdom, till exempel celiaki (glutenintolerans), IBS (Irritable Bowel Syndrome), förstoppning, diarré eller Crohns sjukdom.

Jag har precis gjort en telefonintervju med en primärvårdsdietist som berättade om hur vanligt det är att IBS-patienter blir behandlade helt respektlöst. IBS är än idag lite av en slaskdiagnos, ofta finns det inte speciellt mycket kunskap hos den personal som patienten träffar.
Många gånger startas en vårdkarusell och patienten slussas omkring – kan man inte bakgrunden och fysiologin är det inte så lätt att ställa rätt diagnos. Det är så oerhört viktigt att lyssna och se hela patienten. Och se samband och sammanhang.
Många patienter har snävat in sitt liv utifrån sjukdomen och symtomen, berättade min kollega. Det är ett stort lidande på många plan. Livskvaliteten är låg och matglädjen obefintlig, man utesluter det ena livsmedlet efter det andra och kosten blir allt mer ensidig och torftig – trots att det kanske inte alls är maten som gör att man får problem.

Korrekt kostbehandling är så oerhört viktig. Visst finns det mediciner också, men de hjälper inte fullt ut. Man behöver få träffa en dietist som kan hjälpa en att komma fram till hur och vad man ska äta för att få bukt med, eller åtminstone lindra problemen.

På många ställen i landet är det väldigt glest med primärvårdsdietister, och om man inte vårdas på en specialistklinik kan det vara extremt svårt att få tid hos en dietist. Vården är ojämlik både vad gäller geografiskt läge och vad gäller inkomst – för om du kan lägga 700-900 kronor på en konsultation så går det att hitta privatpraktiserande dietister som kan ta emot. På vissa läkarmottagningar finns det dock dietist inom vårdcentralens avtal, då kan det räcka med vanlig patientavgift. Sådana avtal är, så vitt jag känner till, ganska sällsynta.

Jag får ofta höra att ”det är så ont om dietister”. Det är inte sant. Det finns massor av dietister, problemet är bara att det inte finns tillräckligt många tjänster.