Mat vid fetma – seminarium om SBU-rapporten

Jag kommer just från seminariet Mat vid fetma, arrangerat av SNF; Swedish nutrition foundation, med anledning av SBU-rapporten som publicerades häromdagen. SBU-rapporten syftar till att hitta en konsensus kring det vetenskapliga underlaget för bästa kost för behandling av fetma och riskfaktorer.

Rapporten har fått stor uppmärksamhet i media, och som vanligt har det gjorts många förenklade budskap som skapar sensationsrubriker och förvirring, bland annat har rapporten kallats LCHF-rapporten och man har dragit slutsatser om att man inte ska motionera.

Något av det som inte kommit fram i media är att alla de kostalternativ som har studerats innebär ökad mängd grönsaker och frukt och att minska på sötsaker. Oavsett vilken kost man väljer är det förmodligen betydligt bättre än det man ätit innan – det vill säga det som gjort att man under lång tid byggt upp sin fetma.

Man pratar om måttlig eller strikt lågkolhydratkost, lågfettkost eller högproteinkost – ingen nämner hur mycket energi man äter. Vad man definitivt kan konstatera är att den som lider av fetma, som rekommenderas att äta 1600 kcal per dag (kvinna) och bara går ner 2 kg på ett år, inte har följt kostråden. Och att ingen vet om det som ätits utöver de råd och rekommendationer man fått består av fett, protein eller kolhydrater. Eller alkohol.

Man konstaterar att det vetenskapliga underlaget för effekten av att vid fetma äta mer grönsaker, frukt, bär, fullkorn, magert kött och så vidare är skralt. Jag tycker hellre att det är bristen på följsamhet som borde lyftas. Rapporten borde istället för ”Mat vid fetma” kanske hetat: ”Råd om mat vid fetma – som inte följs”.

Författare

Kajsa Asp Jonson är dietist, journalist, hälsoinspiratör och författare. Hon driver företaget Mersmak kommunikation och gav under våren 2012 ut boken Mersmak för livet.

5 kommentarer

  1. Anna Pihl - september 25, 2013

    Ja du Kajsa! Jag håller verkligen med om att det vore en mycket bättre titel på rapporten! Och vill också tillägga att det gäller för var och en att välja ett sätt som stöder den livsstil man vill ha. Då ökar ”följsamheten” med måååånga procent!

  2. Helena - september 25, 2013

    Som jag ser det: om kostråd inte följs, är det ett svaghetstecken hos kostråden, inte hos patienterna. När jag blev rekommenderad av dietist att äta lågkolhydratkost blev det första gången i mitt liv som jag kunde följa kostråd över en längre tid. Har följt detta kostråd i snart två år nu och skulle aldrig äta som förut igen. Att slippa all trötthet på eftermiddagen, orolig mage av allt fullkorn, m m – aldrig mer tillbaka till det. Och jag åt ändå ”nyttigt”, dvs ej godis, läsk m m. Mkt tacksam att SBU-rapporten lyfter fram detta som många av oss upplevt när vi gått över till denna kost. Hoppas det nu kan komma fler tillgodo.

  3. Kajsa Asp Jonson - september 26, 2013

    – Allt mer forskning visar att personer som äter mycket frukt och grönt, fisk, fullkorn och fibrer, fett av bra kvalitet och rör på sig är friskare och har lägre risk att drabbas av de stora folksjukdomarna, säger Anna Karin Lindroos i Livsmedelsverkets kommentar:
    http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Kommentarer/Ny-rapport-fran-SBU-om-mat-vid-fetma/

Kommentera