Vem behöver återhämtningsmål?

Myten om att återhämtningsmål är nödvändigt för att träningen ska ge resultat har verkligen slagit igenom i alla läger. Vart man än vänder sig i omklädningsrummen så käkas det bananer och dricks en massa energidrycker med fantasifulla namn. Samtidigt som viktminskning är målet för många av dem som är där.
När man tränar hårt och ofta behöver man underlätta för kroppen att återhämta sig genom att snabbt återföra energi, näring och byggstenar till musklerna.
Återhämtningsmål är viktigt för den som tränar hårt kanske 4-5 gånger i veckan eller mer, och om man har som mål att bli snabbare, större eller starkare. Återhämtningsmålet har allra störst betydelse om nästa träning sker inom ett dygn.
Om man i första hand vill gå ner i vikt är det bättre att låta träningen vara ett tillfälle för kroppen att ta av energireserverna, och alltså bränna lite av fettlagret istället. En banan och en drickyoghurt innehåller ungefär lika mycket energi du just gjort av med under träningspasset – och återhämtningsmålet hindrar dig alltså från att nå dina mål.
Om du vill gå ner i vikt är det bättre att planera in din träning i förhållande till dina måltider, och du behöver inte lägga till mer mat bara för att du tränar.
Om du kört ett riktigt hårt pass och det dröjer en stund innan det blir kvällsmat är det bra att ta ett glas mjölk eller yoghurt, en frukt, kanske lite nötter och torkad frukt.
Snabba kolhydrater och lite protein, plus vätska förstås, är bra för att underlätta återhämtningen och återställa energiförråden i musklerna. Som alltid gäller det att individanpassa och se till helheten, individens behov, mål och förutsättningar. Vanlig mat duger fint, det behövs inga specialprodukter eller tillskott.

20130904-221746.jpg
Ett återhämtningsmål bör innehålla 10-20 g protein (för motionär räcker det i regel med 10 gram), och ca 1 g kolhydrater per kilo kroppsvikt.
Förslag och mer information om återhämtningsmål hittar du här.