BOT-avdrag skapar jobb för #naturvetare

I årets sista nummer av Magasinet Naturvetare (nr 7-2013) finns min debattartikel om hur BOT-avdraget kan komma att skapa fler jobb, bland annat inom naturvetenskapliga yrken såsom dietister och nutritionister.

Efter RUT och ROT kommer nu BOT; ett skatteavdrag som innebär att fler kan få råd att köpa tjänster för hälsan. I större utsträckning kan vi själva styra över våra liv och livskvalitet. Långtidssjukskrivningar förebyggs och ekonomin påverkas positivt – även hos företagen och i samhället.

BOT-avdraget ökar individens möjligheter att ta hand om kropp och själ och har samma arbetsmarknadsmässiga fördelar som RUT- och ROT-avdrag; fler personer får råd att köpa tjänster, efterfrågan och antalet arbetstillfällen ökar och fler företag startas i branschen.

Bara under 2012 skapades 1600 nya jobb tack vare RUT. Liknande regelverk för tjänster som har med hälsa och förebyggande vård att göra bedöms ha minst lika stor potential. BOT-avdrag ökar möjligheterna för småföretagare i hälsobranschen och leder till minskad arbetslöshet, bland annat för dietister och nutritionister.

BOT har dessutom en betydande samhällsekonomisk dimension i form av minskade kostnader för ohälsa som idag betalas av både individen, samhället och arbetsgivaren; mindre övervikt, färre onda ryggar, kroppar som fungerar bättre – och mindre vårdkonsumtion. Minskad läkemedelsanvändning vid sjukdomstillstånd som påverkas av matvanorna, såsom fetma, värk, ångest, diabetes typ II, sömnproblem, och hjärtkärlsjukdomar som högt kolesterol och högt blodtryck. Mindre sjukfrånvaro, ökad effektivitet på jobbet – och bättre livskvalitet.

När sjukdomsförebyggande behandlingar blir tillgängliga även i grupper med lägre inkomst, ökar jämlikheten i vården. Individen får större möjlighet att ta ett eget ansvar, och även de som bäst behöver det får råd att ta hand om sin hälsa. För privatpersoner innebär det att man till ett rimligt pris kan få bra rådgivning och behandling innan man blivit sjuk – och för sjukvården ett minskat tryck när det gäller livsstilsrelaterade sjukdomar. Ökad produktivitet och ökade skatteintäkter är andra förväntade samhällsekonomiska fördelar.

BOT har på många sätt en positiv påverkan på samhällsekonomin och individens välmående, och bör vara ett naturligt steg för att förbättra hälsan hos svenskarna, stärka utsatta grupper och öka jämlikheten i vården.

Fakta BOT-avdraget

BOT-avdraget gäller tjänster till privatpersoner i syfte att förebygga ohälsa. Skatteavdrag får göras för kostrådgivning, personlig träning, samtalsterapi och behandlingar såsom massage och akupunktur. Förslaget har presenterats i samtliga politiska partier och tagits emot väl hos merparten. Förhoppningen är att BOT blir verklighet inom en snar framtid.
Läs gärna mer på www.botavdraget.se och gå med i Facebookgruppen Inför BOT-avdrag nu!

Jag har valt att engagera mig i frågan eftersom jag är övertygad om att det politiska avgörande beslutet kommer att påverka arbetsmarknaden för dietister – och öka möjligheterna för fler kollegor att starta eget.

BOT Kajsa Asp