Om hälsa, trender och dieter i #P4Förmiddag

Idag har jag gjort radiodebut i P4 förmiddag. Vi pratade om vårens mål och hälsosatsningar.

Det är många som startar sin löpsäsong nu när våren är på väg. Svenskarna springer många motionslopp och det pratas mycket om olika dietier för att komma i form för Beach 2015. Jag blev intervjuad om modedieter och quick-fixar för hälsan. Vi pratade även om att förändra vanor, motivation och belöningar.

Ett konkret och tidsbestämt mål är bra för motivationen, men konkreta och positiva små delmål som du gör varje dag är det som tar dig fram till ditt slutmål. Viktminskningen eller den förbättrade konditionen är kvittot på att du gjort det du behövde för att nå dit.

Att skriva matdagbok kan vara ett bra sätt att få koll på vad man egentligen har för matvanor. Många gånger är det inte den mat du äter medvetet som gör att du väger för mycket, utan det är det som slinker ner utan att du tänker på det som är boven. Chokladen du äter på vägen hem från jobbet, korven du tar när du bara skulle tanka bilen, det du äter framför teven eller datorn.

Tänk på vad maten ger dig istället för att fokusera på det du inte ska äta.

Ät gärna mycket grönsaker, bär, frukt och rotfrukter – de bidrar med viktiga vitaminer, antioxidanter och fibrer.

Lagom mycket fett och kolhydrater, och framför allt ska de vara av bra kvalitet; mjuka fetter som olja, nötter, mandlar, avokado och fisk. Fullkorn när det gäller bröd och pasta.

Fibrerna är viktiga för att tarmens bakterier ska må bra. Tarmbakterierna är viktiga för att skydda oss och har en stor del i immunsystemet.

Ha gärna lite mindfullnesstänk vid matbordet. Smaka och dofta, låta maten få den uppmärksamhet den förtjänar, och ge dig upplevelser. Skippa konstiga dieter och förbud. Njut av god och fräsch helt vanlig mat. Planera dagen och var beredd med bra energi som ger mervärde, helst innan du blir vrålhungrig.

80/20-regeln är ett sätt att hitta en långsiktig strategi. Om du till 80% gör val som har bra effekter på hälsan så spelar det inte så stor roll om du någon gång då och då ta den där chokladen, ölen eller glassen du längtar efter.

Det var en väldigt kul erfarenhet att vara radiopratare.
Hur det lät kan du höra här (drygt 34 minuter in i programmet).

Stefan Livh fick ett signerat ex av min bok Mersmak för livet. Och jag hoppas att redaktionen på P4Förmiddag fick mersmak för mig. Jag kommer gärna tillbaka till radiostudion!

KajsaAsp-dietist-radio-P4formiddag