#MAT2015 – hållbart, ekologiskt och sensoriskt i Växjö

I helgen arrangeras MAT2015 i Sveriges mathuvudstad – Växjö.
Idag har jag twittrat och bevakat seminarier om mat på sjukhus och inom omsorgen, om bemötande och sensorik.
Maten på tallriken står för bara 40% av måltidsupplevelsen – bemötandet av personal och andra, miljön man är i och förväntan betyder minst lika mycket. Alla sinnena måste få vara med för att få en bra helhetsupplevelse, vilket krävs för att det ska bli möjligt att äta tillräckligt och få i sig vad man behöver i form av näring och energi. Klicka vidare till mitt Twitterkonto för att läsa mer.
Under kvällen arrangerades en upplevelsemiddag där man involverade småländsk kultur och historia i måltiden. Det var vackert dukat med stenar, blommor och lingonris, och glas från Orrefors Kosta Boda. Under middagen visades foton från den vackra naturen och vi fick en historielektion om de vackra stenmurarna som finns i området. Musiker från SmålandsOperan sjöng och spelade. Kocken berättade om maten och dess ursprung – många av råvarorna var lokalt och ekologiskt odlade.
Till förrätt fick vi Gräddstuvad vitkål med kummin. Smålandsspett med kräftstjärtar, kantareller och vildsvinskorv, lingonsalsa och hembakat knäckebröd.
Huvudrätten: Rotmoskaka. Rödbetsbiff. Savoykålsdolme med ostronskivling. Rostad persiljerot. Persiljesås.
Och till dessert, en äppelkompott med yoghurt och havrecrunch.
Middagen var en jättetrevlig avslutning på dagen.
Bilder finns på mitt Instagramkonto.
Dagens lunch var en sallad med kräftstjärtar och västerbottenost som jag åt i solen på uteserveringen på TAK. Väldigt trevligt, inte minst det goda hembakade brödet.
IMG_2656