Träningstrender 2016

För tionde året i rad har American College of Sports Medicine, ACSM, undersökt världens träningstrender och trendspanat inför framtiden. 2800 personer från hela världen har slagit sina kloka huvuden ihop och kommit fram till tio huvudtrender som nyligen publicerades i denna artikel (på engelska). Högutbildade specialister och tekniska prylar står i fokus även inför nästa år.

De 10 starkaste träningstrenderna för 2016 är

  1. Bärbar teknik: Att mäta sina resultat, kartlägga framgångar och bli specialist på sin egen kropp är en trend som fördjupas allt mer. Smarta klockor, pulsmätare och GPS blir allt mer avancerade och lätta att använda och det kommer allt fler appar kopplat till träning och hälsa. Sverige har alltid legat långt framme och vi tar till oss ny teknik snabbt. För många är detta inget nytt men kanske det under nästa år tas till en ny nivå.
    Detta är en av anledningarna till att det känns väldigt roligt och spännande att vara samarbetspartner till Aktivitus som är ledande inom tester, rådgivning och förbättring av kondition och teknik, bland annat inom löpning, skidåkning och triathlon.
  2. Vardagsmotion och träning med egen kroppsvikt. Funktionell träning som tränar kroppen på ett naturligt sätt och som kan göras var som helst; när du förflyttar dig (gå och cykla till exempel), på gymmet, hemma, på hotellrummet… Back to basics.
  3. Högintensiv intervallträning (HIT): korta perioder av högintensiv aktivitet följt av en kort period av vila. Träningsprogrammet varar oftast max 30 minuter.
  4. Styrka. Styrketräning är fortfarande centralt, inte minst som ett viktigt komplement till annan träning som fokuserar mer på kondition och rörlighet.
  5. Välutbildad personal. Träningsintresserade personer har gedigen kunskap och förväntar sig att den personal de möter på träningsstället kan ännu mer.
  6. Personlig träning. Individualiserade träningsprogram med personlig guidning och fokus på bara dig. Sågs tidigare som lyx men blir allt vanligare även hos vanliga motionärer – allt fler inser att det lönar sig att satsa på kvalitet och är beredda att investera lite mer i sin hälsa.
  7. Funktionell Träning. Styrketräning för att förbättra balansen i kroppen och underlätta i vardagen.
  8. Träning för äldre, t ex seniorgympa och andra anpassade träningsprogram. Att äldre personer får behålla hälsan och vara friska och aktiva är inte bara en personlig vinst, det ger även stora besparingar för hälsoekonomin.
  9. Motion och viktminskning. Kost och motion är lika viktiga livsstilsförändringar för att nå och behålla en hälsosam vikt. Även vanliga gym erbjuder viktminskningsprogram – och organisationer som ViktVäktarna (som tidigare varit mest intresserade av vad du äter) fokuserar allt mer på motion och rörelse.
  10. Yoga. Vardagsyoga via de olika träningskedjorna och mer specialiserade klasser, till exempel i form av Hot yoga, Power Yoga, Bikram och Ashtanga.

Några av de trender som kom på plats 11-20 tror jag kommer att bli viktigare i Sverige än vissa av de som kom högst på listan ovan. Här är några av bubblarna:

  • Personlig träning i grupp
  • Hälsoaktiviteter på jobbet
  • Hälsocoaching
  • Utomhusträning
  • Grenspecifik träning
  • Cirkelträning
  • Coreträning

En annan stark trend som jag ser är att knyta ihop träning och välgörenhet. Några exempel är Spin of Hope för Barncancerfonden, insamlingar till Cancerfondens Rosa bandet (bröstcancer) och Mustaschkampen (prostatacancer), Jontefonden för barn i väntan på organdonation och Brain Athletics som stödjer hjärnforskningen.

Jag ser fram emot ett gott nytt träningsår. Och som funktionär inom Friskis&Svettis i Kungälv är det extra kul att se att vi i princip kan pricka av samtliga punkter på listan av träningstrender inför 2016.

Traningstrender2016