Snabb och enkel vinbärskaka: Recept på fräsch kaka med goda bär, fullkorn och hjärtvänligt fett

En snabb och enkel kaka att slänga ihop av det du har hemma. Jag har massor av vinbär i frysen – vill du hellre använda hallon, nektarin i skivor eller äppelbitar med kanel går det lika bra.

Det går lika bra att använda smör eller hårt margarin som man först smälter och låter svalna något. Jag använder flytande fett eftersom det är enkelt och kladdfritt, men framför allt för att det är bättre för hälsan.

Just nu skriver jag på en väldigt intressant artikel om ny forskning från Uppsala universitet, där man ser hur omättat fett inte bara är bättre för kolesterol och hjärta-kärl, men även påverkar ämnesomsättning och kroppssammansättning positivt. De som äter mer mättat fett (smör, palmolja mm) får mer fettinlagringar i levern (leverfett) och mindre muskelmassa, de som äter mer omättat fett (t ex solrosolja, rapsolja, olivolja) får fler hälsofördelar till exempel i form av mer fettfri massa (muskler) och mindre insulinresistens. Artikeln kommer att publiceras i DietistAktuellt under våren.

Du behöver:
2-3 msk ströbröd
1 dl flytande smör&rapsolja (+ ca 1 tsk till formen)
3 ägg
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
0,75 dl dinkel fullkornsmjöl
1,5 dl havregryn
3 dl röda vinbär (färska eller frysta)

Gör så här:
Värm ugnen till 180°C.

Pensla en form (ca 20 cm i diameter) med flytande fett och bröa den med ströbröd (eller kokosflingor).

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör i ägg och flytande fett och rör ihop till en jämn smet. Häll smeten i formen och strö över vinbären (frysta bär behöver inte tinas). Tryck lätt på bären så de kommer ner i kakan.

Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25-30 minuter tills den fått en fin gyllene färg. Tag ut den något tidigare om du vill ha en saftigare och mer kladdig kaka. När kakan svalnat något, pudra över florsocker med hjälp av en liten tesil.

Servera gärna vinbärskakan ljummen med en klick matyoghurt, vispad grädde eller vaniljsås till.

Recept och bild: Kajsa Asp Jonson