Låt lusten styra – om #kreativitet i #KungälvsPosten

Veckans krönika i KungälvsPosten handlar om kreativitet.

Låt lusten styra

Jag läste häromdagen en intervju med Bob Hansson, poeten. Han berättade om hur han i sitt arbete är beroende av sin kreativitet. Att han startar varje dag med något roligt och kreativt för att sätta igång hjärnan, för att sedan börja jobba så att det blir något resultat av de kreativa infallen. Nu är det väl inte så vanligt att jobba som poet, men jag tänker att detta är ett budskap att ta till sig, oavsett vad man gör på dagarna. Istället för att statiskt hålla sig till samma rutiner varje dag är det positivt att låta spontanitet och kreativitet bestämma ibland.

När vi gör olika saker – nya saker – utvecklas vi, och man kan faktiskt träna upp sin kreativitet precis som man kan träna upp väldigt många andra färdigheter. När vi låter lusten styra mer blir livet roligare och kanske är det också då vi får de bästa idéerna.

För att inte låta vardagstristessen ta över behöver vi skapa variation och överraska hjärnan. Det behöver inte vara stora grejer, det räcker med att ta en annan väg till jobbet eller gå på ett träningspass du aldrig vågat dig på tidigare, använda lite nya kryddor eller prova ett nytt recept. Ring en vän du tappat kontakten med, gå på bio mitt i veckan, ta ett glas vin, var lite crazy. Bygg med barnens lego, klättra i träd, sjung som en tok!

Stress påverkar hjärnan på flera sätt, bland annat minskar kreativiteten när man har för mycket i huvudet. Jag tror att många av oss skulle må bättre om vi tillät oss att vara mer spontana istället för att leva ett ”måste-liv” som blir monotont och faktiskt också gör hjärnan mer statisk. För en frisk och flexibel hjärna krävs samma saker som är hälsosamt för de delar av kroppen som sitter nedanför halsen: fysisk rörelse, vila, bra mat och utmaningar på lagom hög nivå. Och inte minst: en berikande miljö.

Många av dem jag träffar är ute efter en quick fix som ger större muskler och mindre kroppsfett på kortast möjliga tid – helst utan ansträngning. Alla fattar ju innerst inne att det inte är möjligt. Men faktum är att du i hjärnan kan få effekter av en mer hälsosam livsstil – redan idag!

När cirkulationen i kroppen ökar får du ett bättre blodflöde även i hjärnan. Cellerna får ny energi och nytt syre, och mer av de ämnen som behövs för de ska fungera som bäst. Så lite som 20 minuters promenad räcker för att ge positiva effekter. Den här quick fixen kanske inte syns omedelbart på kroppen men jag kan lova dig att den märks på insidan. Och så småningom, när du fixat hjärnans quick fix varje dag under lång tid, då kommer du även att märka förändringar på utsidan. Men det är egentligen en bieffekt.”