Hjärna. Hjärta. Mage. på MAT2016

I helgen arrangeras MAT2016 i Växjö. Jag medverkade under fredagen med en föreläsning om klimatsmart skolmat och matens roll för lärande, arbetsklimat och elevhälsa, och en föreläsning om hälsosam livsstil, näring, energi, glädje och prestation. 

I tidningen Magazinet MAT finns en artikel som ger en bra bild av mina tankar kring mat och hälsa. Texten  finns längre ner i inlägget. Och här kan du läsa mer om boken Hjärna. Hjärta. Mage.

 

”Vi påverkas både mentalt och fysiskt av vad vi laddar kroppen med – våra tankar påverkar vårt beteende och fysisk rörelse påverkar både hjärnan och kroppen. Att sluta krångla till det med komplicerade dieter och istället tänka logiskt när det gäller kost och motion är en filosofi som Kajsa Asp Jonson vill sprida genom sina böcker. Under Mat 2016 bjuder hon på seminariet ”Ladda för livet” och hon hoppas på att fler kan låta sig inspireras av hur allt hänger ihop.

Kajsa Asp Jonson är dietist, författare, journalist och föreläsare inom ämnen som kost och hälsa. Hon berättar att hon hela sitt liv har varit nyfiken på vad som händer i kroppen när man äter samt hur vi mentalt och psykiskt påverkas av detta.

-Det häftiga är att allt hänger ihop – dina matvanor påverkar din sömn, din träning och din förmåga att hantera stress. Små förändringar i vardagen kan ge stora resultat och att regelbundet röra på sig gör att hjärnan fungerar bättre, något alla borde vara intresserade av. Förbättrad cirkulation påverkar även stressnivån och gör att vi kan prestera bättre.

Hennes första bok ”Mersmak för livet” handlar om just detta och riktar sig till den som vill ha inspiration och enkla förklaringar om sambanden mellan kost, träning och återhämtning. Det är dock inte ännu en förespråkare av någon diet utan fokuserar snarare på budskapet om att man bör använda sitt sunda förnuft.

– Det finns idag en ganska stor press på oss att prestera och alltid ligga på topp och det ger dessvärre en ganska negativ bild av hälsosam kost och sunda val. Det handlar inte om att alla ska träna till ett maratonlopp, det kan vara så enkelt som att ställa bilen och istället cykla till jobbet. Många tror att man måste satsa 110 procent på hälsa om det ska vara någon idé – det stämmer inte. Det är vardagsmotionen som gör skillnad.

Mat är en stor del av livet och Kajsa menar vidare att vi ofta lägger alltför stort fokus på hur vi identifierar oss med olika dieter.

– Det har nästan blivit en fråga om vilken religion man tillhör. Många populära dieter har regler kring vad man ska begränsa eller undvika – jag tror man ska vända på det och se vilka bra saker man kan lägga till: mer grönsaker, bär, fisk och sköna promenader till exempel. Man behöver inte gå till det extrema, det handlar om sunt förnuft och unna sig det goda i måttliga mängder. Jag tror vi måste sluta fokusera på detaljer och istället se på helheten. Jag vill sprida kunskapen om att även det där lilla enkla kan vara ok och påverka oss positivt, det behöver inte vara svårare än så.”

Text: Anna-Stina Stenbäck