På spaning i Berlin

Har just landat efter en intensiv helg i Berlin, med fokus på cykelturistande och väldigt god mat. Att hyra en cykel är hetaste tipset för besökare. Från cykeln hinner man se massor av staden, det går fort och är prisvärt. Och man slipper få ont i fötterna. Min helg innehöll lite av allt. Men mest kultur, historia och goda smaker.

På thairestaurangen Kinnaree Thai beställde jag en enkel dagens rätt och fick en fantastisk upplevelse för både smaksinnena, ögonen och näsan. Dofterna, de perfekt balanserade smakerna och de vackra dekorationerna – helt perfekt. Till förrätt beställde vi in en Tom Kha Gai (kycklingsoppa med kokosmjölk, citrongräs och chili) och huvudrätten bestod av krispigt friterad fisk, sugar snaps, chili och massor av goda grönsaker. Sällskapet beställde en rätt med anka och cashewnötter och var också väldigt nöjd med sitt val. 

Vi hittade en härlig marknad längs kanalen – med fantastiska grönsaksstånd, frukthandlare och orientalisk mat; fetaost, oliver, färska kryddor och doftande foodtrucks.

På det mysiga caféet Katies Blue Cat på Friedelstrasse 31 tog vi en kaffe och spanade in de hembakade tårtorna, kakorna, hemgjorda müslin och de fina mackorna. Dit skulle jag gärna komma tillbaka och äta en god lunch någon dag.

 

Den vegetariska restaurangen Cookies Cream har adress Behrenstraße 55 och är svår att hitta där den ligger långt in i en gränd, men miljön på insidan är helt klart värd ett besök. Restaurangen har funnits i ca 8 år och i den skönt avskalade i miljön spelar maten huvudrollen. De senaste årens lyft i den vegetariska och veganska restaurangvärlden verkade inte riktigt ha hittat hit, men upplevelsen var ändå väldigt trevlig och positiv.

Den första bestod av grillad purjolök serverad med tre olika såser, pepparrot och ett tunt krispigt fröknäcke gjort på svarta sesamfrön.

Därefter serverades ett knyte med äpple och rostade valnötter i en djup tallrik, en varm och mustig svampbuljong med timjan och chili hälldes på vid bordet.

Huvudrätten var parmesandumpings med tryffel men jag bytte ut den mot ett onsenbakat ägg, serverat på en grön puré med vinägermarinerad potatis och nötsmör. Den var täckt med ett vitt skum och slutligen toppat med friterad grönkål.

Desserten var kvällens höjdpunkt: en vit chokladparfait på en generös bädd av fläderbärskompott och toppade med några krispiga små kakor och blomblad. Den sparsamt sötade kompotten gav en fin smakbrytning tillsammans med den söta parfaiten och krispet från kakorna.

 

På lördagskvällen var vi på cabareten Kleine Nachtrevue (väldigt speciellt…) och på en fantastisk italiensk restaurang på Kürfurstenstrasse. En riktig höjdare med väldigt god och välbalanserad mat, goda viner och väldigt trevlig personal. Räkor, calamares med fyllning av räkfärs och grönsaker, med mustig tomatsås med mycket vitlök och olivolja. Supergott och väldigt fräscht. Har tyvärr inga bilder – du får fantisera. ?

Hotellfrukosten är ju som alltid en höjdpunkt. Jag gillar fullkornsrågbröd med mycket frön, äggröra och bakade tomater, kvarg och naturell yoghurt med massor av frukt. Och starkt kaffe. <3