En kaka är alltid en kaka

Mat är många gånger ganska ångestladdat och min känsla och övertygelse är att alltför många krånglar till det helt i onödan. Specialdieter som glutenfritt och laktosfritt är vanligt och många förknippar hälsosam mat med vad den inte innehåller – och tror att allt som är vegan eller raw, eller socker-, gluten- eller laktosfritt även är kalorifritt.  

Här kommer den bistra sanningen: Glutenfria, ekologiska eller mjölkfria kakor och bakverk är inte mer hälsosamma än andra – sockret, fettet och kalorierna finns där ändå. Raw food-bollar och andra mellanmål är ofta gjorda på nötter, torkad frukt och kokosfett och extremt kaloririka: Bra mellis för den som behöver mycket energi, men inget lämpligt alternativ om du vill gå ner i vikt. 

Det är inte gluten, vetemjöl, tillsatser eller sötningsmedel som är anledningen till att varannan svensk vuxen väger för mycket. Det är obalansen mellan energiintaget och förbränningen som är den främsta anledningen till att många av oss går upp ett par kilon per år – och det är så vanligt att det anses helt normalt. 

Det är dags att vi slutar stirra på detaljerna i kosten och istället börjar fokuserar på helheten och bygger upp långsiktigt hållbara vanor för hälsan. Där ingår både bra balanserade matvanor, och för de flesta gäller det att röra sig mer och tagga ner lite på stressen. 

För den som vill gå ner i vikt eller bara hålla igen lite på kaloriintaget så spelar det faktiskt ingen roll om kakan innehåller gluten eller inte, eller om den är gjord enligt ett rawfoodrecept. Om du vill nå dina mål är det faktiskt bättre att skippa den helt. Och när du bestämmer dig för att äta den – gör det. Och njut, utan dåligt samvete. 

Vill du fördjupa dig mer i dessa tankar så kan jag rekommendera boken Hjärna. Hjärta. Mage. Här kan du läsa mer!

PS. Och även när kakan ändrar form från boll till fyrkantig, kallas bar och är berikad med protein – så är det ändå en kaka.