Supermaten – svindyr och klimatbelastande

Hypen kring specifika bär, nötter, örter och avokado innebär inte bara svindyra produkter för konsumenten – trenderna innebär en stor belastning på klimat och miljö. När väldigt många människor vill ha samma sak väldigt snabbt leder det till stora påfrestningar på miljön. Många tror till exempel att vi skulle lösa alla matrelaterade klimatproblem om alla äter veganskt. Men visste du att odling av till exempel mandel och avokado är extremt vattenkrävande och när ”hela världen” vill ha massor av avokado leder det till miljöförändringar i länderna de odlas i.

Det är alltid bra att äta mycket frukt, grönsaker, bär och rotfrukter, men vissa sorter har fått ett oförtjänt gott rykte. Livsmedel som marknadsförs som superfruits, superbär eller supergrönsaker är ett resultat av väldigt lyckad PR, och oftast inte bättre än vanliga hederliga morötter, lingon, hallon, blåbär eller ett supergott svenskt äpple.
Se Uppdrag Granskning om hur man ”skapar” ett superbär!

Enstaka livsmedel eller ingredienser kan aldrig ersätta sunda balanserade matvanor. Om du tycker det verkar krångligt och tidskrävande, eller behöver mer kunskap om sambanden mellan kost och hälsa – läs gärna min bok! 

superbär