Mat och klimat – mer än att skippa kött och mjölk

Ett av mina återkommande uppdrag är att skriva om mat och näring i ett sjukvårdspolitiskt och ekonomiskt perspektiv. Här skriver jag om mat för hälsa och klimat, som i min mening är en större fråga än att sluta med kött och mjölk, på BMS Horizont.

Det finns ju dessutom så mycket mer vi kan göra för klimat och miljö än att anpassa matvanorna – se över vårt resande till exempel. I mitt Twitterflöde dök det upp ett inlägg om att en tur- och retur till Tokyo motsvarar klimatpåverkan av 200 kg nötkött. OM nu dessa siffror stämmer så skulle alltså en enda resa till Japan motsvara att man äter 4 kg kött varje vecka under ett helt år – eller äta kött enligt näringsrekommendationerna i hela åtta år!

Det pratas mycket om matens klimatpåverkan och propageras för att vi ska välja bort kött och mjölk – men hur många begränsar sitt resande för miljöns skull?? 🐮✈😳

I mina öron låter det som att vi på individuell basis skulle kunna påverka vår klimatpåverkan betydligt mer genom att minska flygresorna, än att ändra på klimatpåverkan från maten.