Coaching som metod för att hitta kraften i livet: Nytt på Friskvårdspodden

Den här veckan träffar vi coachen Helen Gustafsson, som driver Carisma Coaching. I avsnittet samtalar Anna och Kajsa med Helen om motivation, långsiktiga mål och delmål, och hur man bör tänka när man vill göra en förändring.

Många gånger missar vi målet på grund av att vi inte riktigt har bestämt oss. Det är viktigt att noga tänka igenom hur stark viljan är att förändra, och ta reda på vilka resurser man behöver för att komma till ett önskat läge. Det kan till exempel handla om att ändra matvanor, komma igång med träningen, gå ner i vikt eller sluta röka – eller att jobba smartare för att minska stressen och skapa bättre flyt på jobbet. Stress är ofta en bidragande orsak till sjukfrånvaro, skavande relationer och sämre resultat – stressen gör det svårare att fokusera, och bidrar ofta till sömnproblem och värk, till exempel i nacke och axlar.

Helen berättade om hur coachen kan ge vägledning för att hitta målet, och hon jobbar ofta utifrån GROW: Goal – Reality – Options – Will. Coachsamtalet är neutralt och syftar till att stötta klienten i att komma vidare och hitta mer kraft, det kan till exempel handla om karriär, privatliv eller medvetna val för hälsan.

Det gäller att hitta vilka steg som leder till hållbara och långsiktiga förändringar. Ofta är det ganska små medel som gör skillnad, och medvetna val kring sitt beteende är lika viktigt oavsett om det gäller livsstil och vanor, som när det handlar om arbetsmiljö eller relationer.

Lyssna gärna på veckans avsnitt av Friskvårdspodden!

Bilden kan innehålla: text