Friskvårdspodden: Puls för lärande ger piggare elever

Den här gången har Friskvårdspodden besökt Jättenstensskolan på Hisingen i Göteborg. Vi möter rektorerna Lotta Lekander och Jonas Forsberg som berättar om skolans satsning på fysisk aktivitet, för såväl personal som för elever. Pulsträning erbjuds varje dag, för eleverna är det schemalagt två gånger i veckan. Tillsammans med de ordinarie idrottslektionerna blir det blir alltså fys fyra gånger varje vecka. Dessutom har man under de teoretiska lektionerna så kallade Brain breaks och ”energipiller” för de yngre barnen.

Fördelarna med att vara mer fysiskt aktiv är många. Lotta och Jonas berättar bland annat om mindre sjukskrivningar, ökad självkänsla, elever som når sina mål, sociala effekter som bidrar till en bättre miljö för lärande, och om att lägga grunden för goda vanor och en livsstil som gör att man mår bättre genom hela livet. Att få röra sig mer i skolan ger bättre förutsättningar att ta del av undervisningen, och kan vara en viktig del i att utjämna ojämlikheter eftersom det gör att även de som inte har stöd eller möjligheter hemifrån får träna och röra på sig – och klara skolan bättre.

Verksamheten bygger på en stark värdegrund och man jobbar utifrån ett helhetstänk där även bra matvanor och sömn är viktigt. Att kroppen mår bra och man känner sig trygg är viktiga förutsättningar för att man ska kunna lära sig nya saker. En hel del inspiration har hämtats från Generation Pep och Gen Pep Skola.

Lyssna på avsnittet om pulsträning på Jättestensskolan här.

Och du… Att göra något aktivt som höjer pulsen är bra för hjärnan även för dig som inte går i skolan. Att få igång blodflödet sätter igång systemen och gör dig mer fokuserad, mer kreativ och gladare även när du ska till jobbet – eller helt enkelt vill ha en väldigt bra start på dagen.

Lyssna gärna även på avsnittet om träning och hjärnan, där vi hade hjärnforskaren Jenny Nyberg som gäst.

Här kan du se en film om satsningen Aktiv skola på Jättestensskolan.