Matsvinnsköket – tre önskningar i en!

I helgen arrangerades MAT2018 i Växjö. Jag medverkade som konferencier och moderator, bland annat för SM i Utomhusmatlagning, vid ett seminarium om mat, klimat och hälsa om och för ungdomar, och i Matsvinnsköket.

MAT i Växjö är som ett Matens Almedalen, där alla möjliga aspekter på mat och måltider står i fokus, bland annat näring, hälsa, smak, gastronomi, ekologisk och lokal odling, klimat och miljö, och innovationer inom livsmedelsproduktion.

Matsvinnsköket är ett initiativ av Ulrika Brydling, där lokala mataffärer skänker mat som skulle ha slängts, till exempel med små skönhetsfel eller som närmar sig bäst-före-datum. Istället för att gå till soptippen eller bli biogas förädlas maten av duktiga kockar, till måltider som lunchgäster äter i parken utanför Konserthuset. Pengarna går oavkortat till välgörande ändamål, i år till We effect.

Matsvinnsköket gästades i år av Tareq Taylor, en verklig mathjälte, med stort hjärta, massor av kunskap och ett smittande engagemang! Vi pratade om mat, måltider, kockarnas roll inom skolan och vården, vad som påverkar aptit och smak, och hur man kan minska matsvinnet hemma. I parken fanns möjlighet att lyssna till debatter mellan politiker och prata med kockar från offentliga måltider i Kronoberg.

Några enkla tips för att minska matsvinnet:

Smoothies är som fruktens pytt-i-panna: här kan man använda alla möjliga ingredienser, och det blir bara godare om frukten är väl mogen.

Titta, smaka och lukta på maten – bäst-före-datum är en vägledning, men maten är oftast fortfarande bra några dagar efter datumet passerat.

Recept ska användas som inspiration, inte som en lagtext.