Lagom är bäst – Friskvårdspodden om fysisk och psykisk hälsa

I veckans avsnitt av Friskvårdspodden pratar vi LAGOM. Lagom är ett uttryck som ofta förringas och anses grått och tråkigt. Men det är ju faktiskt bra att äta lagom, träna lagom och väga lagom mycket – och ställa lagom höga krav på sig själv. Och faktum är att LAGOM nu fått en positiv klang – vi läste härom veckan i GöteborgsPosten att begreppet ses som en nyckel till ett lyckligt och hälsosamt liv. Äntligen får vi medhåll i att älska LAGOM!!

Vi funderar också över begreppet HÄLSA. Vad är hälsa egentligen? Bara för att man har ett tunt lager underhudsfett eller bra kondis är det ju inte säkert att man mår bra på insidan. Och att det är viktigt att röra på sig vet vi ju, men för den som tränar så hårt så kroppen går sönder kanske det är mer hälsosamt att tillbringa några timmar på soffan.

En väg till hälsa och balans är att anpassa livet efter sitt eget liv. Det som är lagom för mig kanske inte är lagom för någon annan.

Dagen för inspelningen var det World mental Health day. Psykisk ohälsa ökar, inte minst bland unga personer. Höga krav på sig själv och upplevda krav från omgivningen gör att många känner sig otillräckliga och att varje detalj skulle kunna göras bättre, snyggare och mer perfekt. Många – inte minst kvinnor i vår egen ålder – är sjukskrivna på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa och vi tror att ämnena vi tar upp i Friskvårdspodden kan stärka både den fysiska och psykiska hälsan. För allt hänger ju ihop. Med små steg i rätt riktning kan vi må bättre och bli gladare, och sprida den goda energin vidare.

Lyssna här på veckans poddavsnitt, och kika gärna även på föregående avsnitt av Friskvårdspodden, där vi bland annat pratar om hur hjärnan och den psykiska hälsan påverkas av fysisk aktivitet.

Bilder från inspelning av Friskvårdspodden.