Nyttigare #fredagsmys – intervju i DN

Härom dagen blev jag intervjuad av Dagens Nyheter, de ville ha kommentarer till en artikel om linschips. Ofta när man blir intervjuad i korta snabba sammanhang blir vinkeln ganska snäv, så jag passar på att utveckla och ge en lite bredare bild här.

Linschipsen är tillsammans med popcorn mina personliga favoriter, de är krispiga och goda, men sett till näringsinnehållet är de inte så jättemycket bättre än vanliga traditionella chips.

Linschips innehåller ungefär hälften så mycket fett, men mer salt än vanliga potatischips.

De linschips jag tittat på innehåller 13 gram protein per 100 gram vilket är dubbelt jämfört med vanliga chips – men chips är normalt sett inte en proteinkälla och om man får i sig för lite protein (vilket är ovanligt i Sverige!) så finns det andra proteinkällor som är betydligt bättre. Energiinnehållet skiljer inte så jättemycket: 450 kcal jämfört med 520, så per portion à 30 gram är det bara 20 kcal i skillnad.

Det är positivt att påsarna är ganska små (110 gram i förpackningen, jämfört med 275, 250 eller 175 gram i vanliga) – en påse som öppnats tenderar att ta slut, och är det mindre i påsen äter man mindre.

Så vad ska man välja till fredagsmyset?
Att äta framför en skärm är egentligen inget att rekommendera. Det du äter när du är fokuserad på något annat slinker ner utan att du tänker på det, och helst ska vi inte äta i tevesoffan. Jag tar upp detta i mina böcker och har skrivit några bloggartiklar, här är en kort introduktion om mindful eating.

Mindful eating, eller medvetet ätande, är ett ämne som vi inom några veckor kommer att ta upp i Friskvårdspodden då vi får besök av Elin Borg. Det ser jag fram emot!

Om du ändå vill ha något att tugga på vid fredagsmyset så finns det många alternativ som är bättre, för hälsan, klimatet och miljön: nötter och mandlar (osaltade, gärna rostade), grönsaksstavar, fruktbitar, bär, rostade kikärter, hemmagjord glass på bär, frysta bananer och kanske en klick yoghurt.

Och väljer du de mer traditionella snacksen: Bestäm dig i förväg för hur mycket du ska äta, och lägg upp det i en egen liten skål så att du får lite bättre kontroll på mängden. Och kom ihåg: Alltid fredagsFYS före fredagsMYS.

Bild från Hjärna. Hjärta. Mage.
I boken finns många recept på nyttigare fredagsmys, bland annat de här supergoda chokladbollarna.