Friskvårdspodden gästas av Anders Hansen

När Anders Hansen föreläste i Göteborg i början av december passade vi på att bjuda in honom som gäst i Friskvårdspodden. Anders Hansen är läkare och psykiatriker, och har fördjupat sig inom forskning kring hur fysisk aktivitet påverkar hjärnan – ett ämne som även vi brinner starkt för. Han syns och hörs ofta i teve, poddar och intervjuer, och är nog allra mest känd för boken Hjärnstark.

I vårt möte fick vi en unik möjlighet att ställa alla våra frågor kring hur hjärnan påverkas av att vi rör oss mer. Vi pratade även om hur vårt moderna liv med stress och för mycket skärmtid påverkar hjärnan, varför det är viktigt att prioritera sömnen och om trender kring ökande psykisk ohälsa, inte minst hos unga.

Träning för hjärnan

Hjärnan är plastisk och förändras hela tiden. Nya hjärnceller och kopplingar bildas, och andra tillbakabildas och bryts ner. Processerna påverkas av allt vi gör, inte minst av hur vi använder kroppen. När vi rör på oss blir vi inte bara piggare och mår bättre, det påverkar också koncentrationen, minnet, välmåendet, sömnen, kreativiteten och hur sårbara vi är i samband med stress. Det kan dessutom påverka vår personlighet och intelligens. Anders Hansen menar att träningen, promenaden och löprundan fungerar som en mental ”uppgradering”.

Här kan du se en föreläsning med Anders Hansen, via 1177.se (han startar ca 4 minuter in i programmet).

Hjärnan fungerar som bäst när du använder kroppen

Människan är designad för att vara fysiskt aktiv. Under hela mänsklighetens utveckling har det varit helt livsavgörande att gå och springa mycket, eftersom detta har krävts för vår överlevnad. Att springa innebar att jaga ifatt något ätbart eller att fly från ett rovdjur, och att gå innebar att man upptäckte nya platser att bo på eller nya ställen där det fanns mat.

Hjärnan behövde fungera som allra bäst i dessa situationer, och man tror att det är därför som bland annat skärpan, kreativiteten och minnet påverkas positivt av att vi är fysiskt aktiva.

Alltså: Ta en paus från det stillasittande tänkandet under arbetsdagen eller skoldagen, och gör något fysiskt som gör att pulsen och cirkulationen ökar. Det spelar inte så stor roll VAD du gör, viktigare är att det blir av och att pulsen några gånger varje vecka höjs under minst 20 minuter, gärna 45. Då får du ut mer av hjärnans kapacitet, du bli mer fokuserad och kreativ, och det blir lättare att komma ihåg saker och lära nytt. Och kom ihåg… det är när du tycker att du inte har tid som du behöver det som allra mest.

Här kan du lyssna på Friskvårdspodden med Anders Hansen.

PS 1. Boken Hjärnstark finns såklart även som ljudbok så du kan lyssna samtidigt som du motionerar.

PS 2. För mer inspiration inom samma ämne, lyssna på avsnittet av Friskvårdspodden med Jenny Nyberg som gäst. Och läs mer hos Brain Athletics.