Hur smarta blir vi i en värld av smartphones och sociala nätverk?

Efter tio år med sociala medier och smartphones börjar allt fler förstå att det finns baksidor, och vi börjar bli medvetna om att hjärnan påverkas och störs av det ständiga informationsflödet. Alla typer av förändring innebär väl i någon mån ett socialt experiment, men utvecklingen de senaste 10-20 åren har gått oerhört fort och vi har nog ännu inte hela bilden av hur mobilanvändandet påverkar oss. Här kan du läsa några av mina reflektioner som jag även skrivit om i KungälvsPosten.

I takt med att allt fler tillbringar allt mer tid med näsan i en skärm istället för att säga hej till grannen eller bjuda på ett leende när man möter någons blick på bussen, så har psykisk ohälsa ökat lavinartat, inte minst bland unga. Människor träffas mer sällan och undersökningar visar att ungdomar dricker mindre alkohol (och senare), har sex mer sällan (och senare) och slåss mindre. Detta kan tyckas vara en välkommen utveckling men är samtidigt lite oroväckande och sorgligt. Kanske är det tecken på att unga är mindre nyfikna och umgås mindre än vad vi gjorde för inte så länge sedan. Underhållningen är inte längre bort än ett skärmklick eller en swipe, och ständigt tillgänglig. Att använda sin fantasi är ganska ovant, och att gå utanför dörren tycks bli allt svårare.

För många är mobiltelefonen nästan som en kroppsdel. Så fort man stannar upp eller får en kort paus tar man – nästan reflexmässigt – upp den för att kolla om det hänt något nytt eller kommit något mail. Och det har det nästan alltid, även om det bara var några minuter sedan senaste gången man kollade. Nyheter, notiser från Instagram, Facebook, Twitter, WhatsApp, Messenger eller LinkedIn, sms eller mail. Enligt Anders Hansen rör vi i snitt vid mobilen 2600 gånger per dygn. Han pratade mycket om detta när han gästade oss i Friskvårdspodden, och när han var med i Skavlan för ett par veckor sedan.

När hjärnan aldrig får vila eller får tid för reflektion påverkas koncentrationen och minnet negativt, sömnen störs, vi blir mindre empatiska och mindre intresserade av andra människor. Jakten på gilla-markeringar och nya händelser påverkar hjärnans belöningssystem och vissa menar att man utvecklar ett beroende. Kanske är telefonen ”smart”, men den gör definitivt inte oss människor klokare.

Det är hög tid att vi blir mer medvetna om hur vi använder skärmarna. Utan det ständiga informationsflödet och jakten på ”likes” blir vi lugnare, gladare, mer närvarande och kanske lite mer mänskliga.

Här har jag uppdrag som live-twittrare på Connectdagen 2014 – långt inne i skärmen…