Friskvårdspodden – våra bästa förebilder

Veckans avsnitt av Friskvårdspodden sänds på Internationella kvinnodagen och programmet är en hyllning till två kvinnor som varit väldigt viktiga för oss. Det handlar om Annas mormor och Kajsas farmor, två personer som nog aldrig skulle se sig själva som viktiga eller våga tänka sig själva som betydelsefulla, men som varit fantastiska förebilder och präglat oss mycket.

– Farmor dog för över tjugo år sedan men är fortfarande en väldigt viktig person för mig, säger Kajsa. Hon var snäll och generös, framför allt med sin kärlek. Samtidigt som hon alltid tog hand om och ställde upp för andra var hon även snäll och generös mot sig själv. Varje dag tog sig en stund för sig själv, kanske spelade lite på pianot eller satte sig och solade en stund i trädgården bland rosorna som hon älskade.

Långt innan begrepp som egentid och mindfulness existerade såg hon till att göra det hon behövde för att må bra.

Annas mormor gick bort nyligen, och även hon var en stark kvinna och bland annat verksam som affärskvinna, politiker och nämndeman. Hon hade ett stort nätverk och var inte rädd för att prova nya saker, även i ganska stora projekt – ett mod som gått i arv till Anna till exempel vad gäller att driva företag och projekt med stora drömmar och mål, och att utmana sig själv på olika lopp.

Vi har dem för alltid med oss i hjärtat och tankarna, och tänker på dem lite extra en dag som den här.

Lyssna här på veckans avsnitt av Friskvårdspodden, som även bjuder på några tips kring uppladdning inför Annas stundande fysiska utmaning, Frozen Lake Marathon.

Lizzie Signhild Björklund Asp, Kajsas farmor, föddes 1913 och dog 1996, hon blev 83 år gammal.
Aase Synöve Helmborn, Annas mormor, föddes 1921 och dog den 30 januari 2019. Hon blev 97,5 år gammal.