Pressmeddelande: Ny bok för unga: Klara, färdiga… kör!

Klara, färdiga… kör! Ny bok om mat och hälsa för unga

I dagarna lanseras en helt ny bok för den som vill veta mer om hur man – med hjälp av smarta matvanor – kan prestera max, må bättre och få hjärnan att fungera som bäst. Underrubriken är ”allt en tonåring behöver veta om mat och träning för att må bra och nå sina mål” och det är precis detta boken handlar om.

Boken har en faktadel där du på ett enkelt sätt får förklaringar på hur mat, träning och vila hänger ihop och är beroende av varandra, en receptdel med mat och mellanmål som man enkelt fixar själv plus ett avsnitt med frågor och svar baserat på många av de frågor som författaren och dietisten Kajsa Asp Jonson har fått under sina många föreläsningar för idrottslag.

– Jag vill att barn och unga, och även deras föräldrar och tränare, ska förstå vilken avgörande betydelse maten och balansen tillsammans med träning och återhämtning har för träningsresultaten och utvecklingen, men också för att man ska må bra och vara pigg, stark och frisk. På det sättet riktar sig boken inte enbart till den som tränar mycket, utan faktiskt till alla ungdomar och deras föräldrar, säger Kajsa Asp Jonson.

– Samtidigt vill jag inte att bra matvanor för hälsan ska bli tidskrävande och ett jobbigt moment, utan visa att det handlar om helt vanlig bra och god mat som dessutom är enkel och snabb att fixa hemma. Recepten innehåller till exempel ägg, havregryn, mjölk, fullkornsbröd, grönsaker, frukt och bär. Inga konstigheter, alltså!

 

Smarta matvanor är en viktig del av träningen!
Du som tränar mycket och samtidigt växer och utvecklas har mycket att vinna på att lära dig mer om bra mat, och om hur du anpassar kosten efter hur mycket, hur ofta, hur hårt, och när du tränar.

Det du äter påverkar din styrka och energi, och hur kroppen svarar på träningen.
Med bra energi, protein och näring kan kroppen återhämta sig snabbare, musklerna får bättre möjlighet att växa och utvecklas, och du slipper onödiga skador och förkylningar.

Maten påverkar motivation och drivkraft.
Rätt uppladdning gör att du kan ge allt på träning och tävling, du blir bättre på att läsa spelet och du kan bidra med positiv energi, både till dig själv och till lagkompisarna. En bra frukost innan matchen kan vara det som avgör om du och dina kompisar orkar hålla farten ända tills slutsignalen går, eller om ni kroknar och inte orkar göra ert bästa – bara för att ni ätit för lite.

Maten ger energi och näring för att känna glädje och orka hela vägen, för att bygga muskler och stärka kroppen mot sjukdomar och skador.

För mer information kontakta gärna Kajsa Asp Jonson:

Mail: info@kajsaasp.se
Telefon: 070-146 30 10

Bildmaterial: Högupplösta bilder på boken och författaren finner du här.

  

Klicka här för att komma direkt till bokens sida hos Adlibris.