En annorlunda tid

Vem hade kunnat tro att ett elakt litet virus i ett slag skulle förändra vår och världens hälsa, ekonomi och beteende? Vi lever på många sätt i en helt unik tid just nu.

Man får inte träffa sina släktingar, butiker går i konkurs, besök på vårdcentralen sker i ett tält där man möts av personer i skyddsutrustning som påminner om rymddräkter. Handsprit, toapapper och jäst tar slut i mataffären och den som vill handla sina varor på nätet behöver minst en veckas framförhållning. Stängda skolor, ingen lagidrott, inga handbollscuper… Det är verkligen annorlunda på många sätt.

Samtidigt upplever jag att folk är lugnare. Det överdrivna tempot har dämpats. När vi inte kan resa, shoppa och hetsa kring konsumtion går vi ner i varv och kanske tar oss tid för en fundering kring vad som verkligen är viktigt. Det finns utrymme för att uppskatta naturen, en god måltid, ett glas gott vin och ett bra samtal.

Hållbart hemmaliv

För många som jobbar hemifrån kan det vara en stor utmaning att skapa och behålla hållbara hälsosamma rutiner. Kanske är det viktigare än någonsin att skapa bra matvanor där du får i dig vad du behöver, att röra på sig varje dag, och att motarbeta känslan av att det är lite ”halvsemester”. Guldkant på tillvaron i form av ”go-fika” eller ett glas vin är toppen, men det är lätt hänt att det blir lite för mycket socker och alkohol och för lite motion, och som det ser ut nu så kommer vi att leva under de här förutsättningarna under en lång period framöver.

Redan nu har folk börjat prata om ”Coronakilon”. Man äter mer ohälsosamt, dricker mer alkohol och rör sig mindre eftersom vardagsmotionen inte finns där – och de flesta lopp som gjorde att man var motiverad till träning är inställda. I höst kan det bli väldigt många fler som behöver ta krafttag för sin hälsa eftersom det som förut orsakade ett par semesterkilon kan vara betydligt mer omfattande då de mer ohälsosamma vanorna fått hänga i under en lång period.

Med andra ord är detta en viktig tid för att hålla i sina goda vanor – eller ta tillfället och skapa dem!

Ät regelbundet – frukost, lunch, middag och 1-2 vettiga mellanmål, t ex en fullkornsmacka, fruktsallad med kvarg eller keso, en näve nötter eller en smoothie med bär och yoghurt.

Prioritera din återhämtning och sömn.

Rör på dig varje dag – sätt ett mål. Jag tar en promenad för att ”gå till jobbet” varje morgon och en runda för att ”gå hem” även om jag jobbar hemifrån. Det ger en tydlig signal om arbetsdagens början och slut, vilket är bra för att det inte ska bli otydligt, både för mig själv och övriga familjen.

För mer inspiration, recept och fakta om en hållbar och hälsosam helhet för hälsan, ta gärna en titt på boken Hjärna. Hjärta. Mage. För hållbar hälsa och ett skönare liv.