Friskvårdspoddens Sommarspecial

I detta sista avsnitt innan sommaruppehållet ger Anna och Kajsa vars tre tips för en bra semester: Bra mat, bra träning och skön återhämtning som är viktiga delar för att ladda batterierna. Medvetna val för en hållbar och långsiktig hälsa är viktigare än specialdieter och snabba resultat. Läs gärna mer här.

Vi ger även vår syn på vårens snackis, 16 weeks of hell, som i tv kallas ”Den stora hälsoresan”.  16WOH innebär ett extremt kostschema (inklusive proteinpulver och kosttillskott) kombinerat med väldigt mycket träning. Deltagarna som varit med i tv-serien har gått ner väldigt fort i vikt och ser faktiskt rejält slitna ut. De som fullföljt är nöjda och stolta över sina resultat men vi undrar vad som händer efteråt, från vecka 17 och framåt. Extrema snabbkurer brukar inte vara positivt i det längre perspektivet. Risken är stor att man faller tillbaka i gamla hjulspår när man är ”klar”.

Dessutom verkar det svårt att kombinera såväl träningsschemat som kostregimen med ett ”vanligt liv” med jobb och familj. Det är nog mer klokt och realistiskt för de flesta av oss att satsa mer långsiktigt på hälsan och vanor som går att hålla kvar livet ut, och att lägga pengarna på bra mat istället för höga deltagaravgifter. Om man äter lagom mycket av vanlig bra mat får man all näring man behöver – pulver, kapslar och piller är i de allra flesta fall helt onödigt.

Du hittar veckans avsnitt via SoundCloud och iTunes.

Jordgubbar är perfekt som mellanmål – väldigt bra alternativ istället för en stor glasstrut, chokladkaka eller chipspåse. Mellanmålen kan göra stor skillnad för din hälsa, passa på att ge kroppen näring samtidigt som du njuter! Här kan du läsa mer om hälsosamma val och vikten av en hälsosam vikt.