Intervjuad hos Naturvetarna

Naturvetarna intervjuade mig i veckan. Det blev en artikel om ägg och påskmat:

”Påsk utan ägg är som kärlek utan kyssar. Men hur hälsosamt är det att frossa i ägg och hur är det med kolesterolet?

– De flesta kan äta flera ägg varje dag. Det är en utmärkt proteinkälla och innehåller en mängd vitaminer och mineraler, som D-vitamin och selen, säger leg. dietist Kajsa Asp Jonson.

Det kolesterol som finns i ägg varnas det inte för längre. Kolesterolet i maten har normalt sett inte någon större betydelse för nivåerna i blodet.

– Det kan ändå finnas anledning att inte äta för många ägg, då risken finns att man missar andra nyttigheter på påskbordet, som lax och sill. Passa också på att göra härliga sallader med grönsaker och rotfrukter. Ett tips är att göra hummus på gröna ärtor och andra goda grönsaksröror som ger färg.

– Njut av riktigt god mat, och fyll hellre påskägget med några bitar av dina absoluta favoriter än stora skopor av plockgodis, säger Kajsa Asp.

Som en bonus är ägg ett klimatsmart val. En färsk livscykelanalys från forskningsinstitutet Rise visar att ägg har minst klimatpåverkan av alla animaliska livsmedel.”

Jag vill gärna tillägga här, att det är viktigare vad man äter till vardags och att matvanorna i stort är hälsosamma och hållbara. Men det är ju aldrig fel att låta goda och bra råvaror ingå även vid högtiderna!
🐣GLAD PÅSK! 🐣

Roliga nyheter i Friskvårdspodden

Den här veckan gästas Friskvårdspodden av två verkliga förebilder som använt sin kändisplattform och position i samhället till något fantastiskt bra: Att främja barns och ungdomars hälsa.

Prins Daniel och Michelle Obama är två personer som med stort engagemang och entusiasm gjort viktiga insatser för barns hälsa och därmed framtida folkhälsa. Prins Daniel har bl a varit med och startat Generation Pep och vi som gör podden är samarbetspartners till organisationen.

April april! Vi hoppas att både Daniel och Michel vill vara med som gäster i Friskvårdspodden någon gång framöver. Det skulle vara en stor ära och väldigt kul om det blev så. Men just idag var detta bara en önskedröm.

Ha en fin torsdag och Glad påsk! 🐣

Mat och hälsa, en större utmaning på distans

Idag har jag haft en föreläsning om bra mat för tonåringar och, via Teams, träffat ett gäng engagerade föräldrar. Kul att få bidra med lite tankar om mat och hälsa i denna grupp.

Under senaste året har förutsättningar för hälsa hos barn och unga förändrats på många sätt. Distansundervisningen ställer högre krav på det egna ansvaret både vad gäller matvanor och fysisk aktivitet – och både på ungdomarna och deras föräldrar. Skärmtiden ökar och många rör sig extremt lite. När man inte ens behöver gå till skolan kan man tillbringa hela dagen i sängen.

Skolan och idrottsaktiviteter på fritiden gör att vi får mycket ”gratis”. När vi behöver sköta allt som vi behöver för hälsans skull själva, utan stöd från skolan och föreningslivet, blir det en större utmaning att skapa de vanor som behövs för att må bra och klara skolan. Detta och mycket annat pratade vi om ikväll.

Det räcker inte med ett äpple om dagen för att hålla doktorn borta, men det är en bra början!

Tänk att maten du äter bygger upp varenda cell i din kropp, och påverkar dessutom cellernas funktioner, din energi och ditt humör. Det behövs oftast inte en total make over – det räcker att lägga till bra grejer några gånger per dag för att hitta en bra balans och hälsosam helhet.

Bilderna är från min bok Klara färdiga kör, och tagna av Katja Ragnstam. I boken vill jag belysa att det inte är krångligt att äta bra mat för hälsan, men det löser sig inte av sig självt.

Ät och njut, av maten och vilka positiva effekter den bidrar med!

Dags för mer grönt!

Tillhör du dem som tycker att det är knepigt att få i sig 500 gram grönsaker och frukt varje dag? Du är inte ensam – det är väldigt många svenskar som behöver bli bättre på att äta mer grönt. Enligt Livsmedelsverket äter 4 av 5 vuxna svenskar för lite grönsaker, frukt och bär. Mer grönt och mer fullkorn är ett enkelt och väldigt bra sätt att skydda sig mot hjärt-kärlsjukdom, vissa cancerformer samt diabetes typ 2. Det finns inga garantier men statistiskt sett är matvanorna en väldigt viktig försäkring.

Ät gärna olika sorters grönsaker, på olika sätt, så blir det enkelt att äta mer. Jag varierar och kombinerar gärna råa, stekta, rostade och kokta grönsaker – en och en eller blandade med andra sorter i en god sallad, soppa eller röra.

Hummus och andra grönsaksröror är perfekta som sås, så får du både grönsakerna och extra mycket härliga smaker på samma gång. Och doppar du andra grönsaker i hummusen får du dubbel effekt!

Kika gärna in på mitt konto på Instagram, för härliga bilder och mer inspiration!

Sportlov med Friskvårdspodden

I veckans avsnitt av Friskvårdspodden pratar vi uteliv, sportlov och rörelse. Du hittar det där poddar finns, t ex via iTunes och Soundcloud.

Veckans gäst är Anna Peterson, vd på Säfsen resort, ett familjevänligt resmål som har ”allt” för dig som gillar utomhusaktiviteter.

– Barnen står i fokus och vi är måna om att även de minsta ska kunna följa med överallt. Vi brinner för att göra det enklare och roligare för barn och vuxna att vara aktiva tillsammans, säger hon.

Friskvårdspoddens Anna var i Säfsen under vecka 7, söndag till torsdag:

– Min upplevelse är väldigt positiv. Säfsen känns väldigt ”strulfritt” – ett enkelt sätt att umgås över alla åldrar. Några i sällskapet satsade hårt på längdskidåkningen och här fick vi verkligen till bra åk. Och några gick all in för utförsåkningen. Nalle 11 år tyckte backarna var bra och gillade att det var noll liftkö. Och området med hopp var grymt.

– Allt är nära och enkelt. Fyra dagar i Säfsen var en lisa för själen och allt avslutades i snow camp – det kunde inte sluta bättre och roligare, menar Anna.

Kolla gärna in de fina bilderna från Säfsen resort längst ner i inlägget!

Kajsa har tillbringat veckan i en hyrd stuga i Sälen – åkt skidor både på längden och tvären, gått långpromenader med hunden och ätit massor av gröt. Kolla gärna instagramkontot @mersmak_kommunikation om du vill veta mer om alla goda grötfrukostar.

 

Januarichallenge? Sockerförbud? Nyårslöfte? Läs det här först!

Just nu fullkomligt haglar det av januariutmaningar och challenges av olika slag. Jag blir trött, ledsen och lite arg på alla dessa regler som hittas på, till synes utan någon djupare kunskap kring vad som verkligen påverkar hälsan.

Jag får en känsla av att det inte finns någon vettig grund för reglerna utan att det bara skrivs listor med förbud och regler som gör det krångligt, tidskrävande och ganska smaklöst att leva mer hälsosamt – enligt någon annans tyckande och idéer om vad man behöver göra för att vara tillräckligt ”duktig”.

Det finns ingen quick fix för hälsan och exakt vad du äter just i januari 2021 spelar inte så stor roll – hälsosamma matvanor handlar om långsiktighet och att hitta goda vanor som blir etablerade och som blir en så naturlig del av ditt liv att du inte ens tänker på det. Det är som att borsta tänderna, inget man direkt funderar på, det bara händer.

Framgångsreceptet är att utgå ifrån sig själv och ta små steg i rätt riktning – inte göra helt om och ändra allt på en gång, på ett sätt som är alldeles för långt ifrån de vanor du redan har. Gör dina hälsoförändringar i små steg och låt de vara enkla och njutbara. Unna dig massor av grönsaker, frukt och bär, och god hälsosam mat som både är fantastiskt god och som bidrar med massor av hälsoeffekter i kropp, knopp och själ.

Ta en titt på bilderna på mitt Instagramkonto @mersmak_kommunikation – visst verkar det trevligare och mer hållbart att leva hälsosamt på det här sättet?!

Fullkornets dag – kanske årets viktigaste dag!

Idag är det Fullkornets dag och jag står längst fram i hyllningskören. Här listar jag några av fördelarna med att äta hela kornet, och varför jag älskar fullkorn.

Bara 1 av 10 äter tillräckligt av denna doldis för folkhälsan! Sprid gärna budskapet så kan vi bli fler!

#Näringstätt

Mycket näring per kalori – dvs innehåller mycket vitaminer och mineraler i förhållande till energiinnehållet

#Klimatsmart

Liten påverkan på miljö och klimat – bra vegetarisk proteinkälla

#Prisvärt

Bra livsmedel även för ekonomin – jämför mervärden såsom näring och mättnad per krona, t ex med andra kolhydratskällor som vitt bröd, godis eller läsk.

#Mättande

Fullkorn gör det enklare att hålla eller nå en normal vikt eftersom det håller dig mätt längre än vitt bröd.

#Mångsidigt och enkelt att variera

Det finns massor av olika sätt att äta fullkorn på: som havregrynsgröt, i pannkakor, i bröd, pasta, matkorn i sallader och som tillbehör, och som hårt eller mjukt bröd.

#Hälsosamt

Det finns ingen annan kostfaktor som har så stor potential för att hålla oss friska och förebygga livsstilssjukdomar såsom typ2-diabetes, övervikt, fetma, hjärt-kärlsjukdom och ett flertal olika cancerformer.

#Gott

Fullkorn är mångsidigt och oftast blir det godare att byta ut vitt mjöl mot t ex havremjöl eller grahamsmjöl – prova t ex i en räkmacka och i pannkakorna. 

Tips för ett hälsosamt och hållbart hemmakontor

Bra vanor för hälsan är alltid en viktig fråga. För den som jobbar hemifrån blir det än viktigare. När strukturen som brukar finnas där plötsligt helt vilar på det egna ansvaret blir det en större utmaning att ta regelbundna pauser, äta en bra lunch, röra på sig och skapa ett socialt sammanhang. Och inte minst – jobba lagom mycket.

Här är några enkla tips som gör stor skillnad för hälsan. Du kommer att må bättre under perioden då du jobbar hemifrån, och du får dessutom mer gjort eftersom du skapar bättre förutsättningar för hjärnan att göra ett bra jobb. Och kom ihåg att allt hänger ihop – ofta räcker det med små förändringar i rätt riktning för att det ska bli lättare att göra fler. Till slut har du – trots att sammanhanget är minst sagt utmanande – skapat ett hälsosamt liv med nya vanor du inte vill vara utan, tack vare många små steg framåt.

Gå till jobbet. Även om du ska jobba hemifrån, gå ut på morgonen och ta en promenad ”till jobbet”. Du får igång cirkulationen och många viktiga processer i både kroppen och hjärnan. Det ger dessutom en tydlig signal om att ”nu startar arbetsdagen”.
Om det passar för dig: Sätt gärna på dig träningskläder på morgonen – någon gång under dagen finns det kanske lite utrymme för en power walk eller hemmaträning, det finns massor av appar och Youtubefilmer om du vill vill ha inspiration och stöd för ett träningspass.

Planera din dag luftigt. Det behövs 10-15 minuters luft mellan mötena. Ofta finns det något som behöver följas upp eller åtgärdas efter ett möte, och många gånger är det mest effektivt att göra det direkt. Om inte annat kanske du behöver hinna gå på toa, laga en kopp kaffe eller bara andas en stund och ladda om inför nästa möte.

Ät regelbundet under arbetsdagen: frukost och/eller fika på förmiddagen, lunch och eftermiddagsfika. Fokusera på fullkorn och fibrer, grönsaker, rotfrukter, bär och frukt – mat som ger stabila kolhydrater som gör att din energi varar länge och som gör att du slipper vara sugen på sött.
Förbered lunchlådor med fullkorn (hela korn eller ett par brödskivor), protein (t ex ägg, kyckling, fisk, bönor eller kött) och grönsaker. Längst ner i detta inlägg hittar du bilder som kan ge lite inspiration för bra luncher på hemmakontoret.

Mellis. Hur vi reagerar på stress och brist på yttre struktur kan vara väldigt olika – vissa har svårt att låta bli att småäta, andra glömmer helt bort att äta tills de är så hungriga att det blir svårt att äta lagom mycket, portionen blir för stor och man blir trött och seg. Dessutom blir man hungrig på fel saker – energirik mat som ofta är fattig på näring. Ät bra mellanmål (t ex en fullkornsmacka med ost, skinka eller hummus, eller ett par skedar keso eller kvarg, plus bär, frukt och kanske lite nötter, pumpa- eller solrosfrön) för att hålla energin uppe och för att undvika sötsug och småätande av sånt som du i ett längre perspektiv egentligen inte vill äta.

Fika med en kompis. Håll den sociala kontakten med kollegor och andra arbetskamrater. Ersätt småpratet vid kaffemaskinen med en stund på Skype eller ett promenadmöte.

Ta en promenad på lunchen. Frisk luft och rörelse gör att hjärnan funkar bättre under eftermiddagen. Dessutom är det viktigt för sömnen att ta vara på det lilla dagsljus som erbjuds såhär års. Dagsljuset påverkar kroppens hormonbalans så att vi blir piggare när vi ska vara vakna, och tröttare när det är läggdags.

Gå hem från jobbet. Även om du har jobbat hemifrån, gå ut på eftermiddagen och ta en promenad – och ge dig själv en tydlig signal om att ”nu är arbetsdagen slut”.

Sov gott. Skapa rutiner som gör att du sover regelbundet och gott. Kanske du redan har goda sömnvanor, men om det är ett problem att få nattens sovtimmar att räcka till behöver du tänka igenom vad just du behöver ändra på för att sova bättre. Kanske behöver du minska din skärmtid eller skapa mer regelbundna matvanor (och äta lagom mycket på kvällen). Att röra på sig varje dag och att lämna stress och grubblerier utanför sovrummet brukar också vara bra knep.

Gårdagens rester kan bli dagens höjdpunkt. Genom att äta upp resterna gör du dessutom en bra insats för klimat och miljö. Ett tips är att koka en större mängd av fullkorn, till exempel haveris eller matvete och frysa in i portioner – det är en bra bas. Här kommer några lunchfavoriter från hemmakontoret:


Fullkorn, färsk rödkål, knaperstekt grillost, sill med smak av ingefära och lime samt västkustmajo med extra het chilisås – som en sushibowl i nordiskt format.


Stekt blomkål och potatis, rödkål, lax, sill och keso, plus fullkornsbröd.


En härlig räkmacka med fullkornsbröd i botten, kokt ägg, en liten klick majonnäs och massor av grönsaker.


Falafel, stekta rotfrukter, stora vita bönor och tomatsalsa, plus vitlöksbröd.


Frästa grönsaker, bland annat gulbetor, palsternacka, rödlök, kidneybönor och spenat, plus knäckebröd med keso.

 

2 of 101
123456