På spaning i Berlin

Har just landat efter en intensiv helg i Berlin, med fokus på cykelturistande och väldigt god mat. Att hyra en cykel är hetaste tipset för besökare. Från cykeln hinner man se massor av staden, det går fort och är prisvärt. Och man slipper få ont i fötterna. Min helg innehöll lite av allt. Men mest kultur, historia och goda smaker.

På thairestaurangen Kinnaree Thai beställde jag en enkel dagens rätt och fick en fantastisk upplevelse för både smaksinnena, ögonen och näsan. Dofterna, de perfekt balanserade smakerna och de vackra dekorationerna – helt perfekt. Till förrätt beställde vi in en Tom Kha Gai (kycklingsoppa med kokosmjölk, citrongräs och chili) och huvudrätten bestod av krispigt friterad fisk, sugar snaps, chili och massor av goda grönsaker. Sällskapet beställde en rätt med anka och cashewnötter och var också väldigt nöjd med sitt val. 

Vi hittade en härlig marknad längs kanalen – med fantastiska grönsaksstånd, frukthandlare och orientalisk mat; fetaost, oliver, färska kryddor och doftande foodtrucks.

På det mysiga caféet Katies Blue Cat på Friedelstrasse 31 tog vi en kaffe och spanade in de hembakade tårtorna, kakorna, hemgjorda müslin och de fina mackorna. Dit skulle jag gärna komma tillbaka och äta en god lunch någon dag.

 

Den vegetariska restaurangen Cookies Cream har adress Behrenstraße 55 och är svår att hitta där den ligger långt in i en gränd, men miljön på insidan är helt klart värd ett besök. Restaurangen har funnits i ca 8 år och i den skönt avskalade i miljön spelar maten huvudrollen. De senaste årens lyft i den vegetariska och veganska restaurangvärlden verkade inte riktigt ha hittat hit, men upplevelsen var ändå väldigt trevlig och positiv.

Den första bestod av grillad purjolök serverad med tre olika såser, pepparrot och ett tunt krispigt fröknäcke gjort på svarta sesamfrön.

Därefter serverades ett knyte med äpple och rostade valnötter i en djup tallrik, en varm och mustig svampbuljong med timjan och chili hälldes på vid bordet.

Huvudrätten var parmesandumpings med tryffel men jag bytte ut den mot ett onsenbakat ägg, serverat på en grön puré med vinägermarinerad potatis och nötsmör. Den var täckt med ett vitt skum och slutligen toppat med friterad grönkål.

Desserten var kvällens höjdpunkt: en vit chokladparfait på en generös bädd av fläderbärskompott och toppade med några krispiga små kakor och blomblad. Den sparsamt sötade kompotten gav en fin smakbrytning tillsammans med den söta parfaiten och krispet från kakorna.

 

På lördagskvällen var vi på cabareten Kleine Nachtrevue (väldigt speciellt…) och på en fantastisk italiensk restaurang på Kürfurstenstrasse. En riktig höjdare med väldigt god och välbalanserad mat, goda viner och väldigt trevlig personal. Räkor, calamares med fyllning av räkfärs och grönsaker, med mustig tomatsås med mycket vitlök och olivolja. Supergott och väldigt fräscht. Har tyvärr inga bilder – du får fantisera. ?

Hotellfrukosten är ju som alltid en höjdpunkt. Jag gillar fullkornsrågbröd med mycket frön, äggröra och bakade tomater, kvarg och naturell yoghurt med massor av frukt. Och starkt kaffe. <3

Giftiga linfrön?! Risker och nytta med det fiberrika lilla fröet

Linfrön är bra för magen och innehåller omega 3, men nu varnas för att linfrön kan vara direkt giftigt – hur hänger det ihop?

Hela linfrön som blötlägges i vatten bildar en gel som gör susen för tröga magar. Inuti fröna finns däremot ämnen som kan vara giftiga om man får i sig för mycket av dem. 1-2 msk per dag av de hela fröna är en säker nivå enligt Livsmedelsverket, men äter man mer än så – eller väljer krossade linfrön – kan det bildas vätecyanid (blåsyra) som är samma ämne som finns i bittermandel och som i relativt små doser  bland annat ger illamående och kräkningar, yrsel och hjärtklappning, i allvarliga fall även medvetande- och andningspåverkan.

Under veckan har flera butikskedjor och tillverkare tagit bort krossade och malda linfrön ur sortimentet. DN skriver att ICA, COOP och Risenta har slutat med krossade linfrön

Enligt Livsmedelsverket gör bakning och annan upphettning att halten vätecyanid i linfrön kan minska, så att ha dem i bröd linfrön i bröd bör vara okej. Verket menar också att vätecyanid är vattenlösligt och att halten av vätecyanid därför sannolikt är låg i linfröolja som är rik på omega 3.

Hjärna. Hjärta. Mage. Årets julklapp!

Årets mesta hälsojulklapp för dig som värnar om friskare medarbetare är boken Hjärna. Hjärta. Mage. – för hållbar hälsa och ett skönare liv.

Boken ger inspiration för ett hälsosammare liv, smartare matvanor, kloka tankar kring nyårslöften som håller – och hur man på sikt bygger sundare vanor för hela familjen.

Halva boken är en faktabok kring sambanden mellan kost, träning, mindfulness och mindre stress, och hur man skapar sin egen hållbart hälsosamma vardag. I del två får du 50 enkla snabba recept, med fokus på hälsa, matglädje, näring och massor av smak.

Ord. pris är 250 kr/st (inkl. 6% moms), men vid större beställningar rabatt enligt följande:

Vid 10 böcker: 10% rabatt.

Vid 20 böcker eller fler: 20% rabatt.

Välkommen med din beställning till: info@kajsaasp.se!

Hjärna-Hjärta-Mage-bok-cover-big

IMG_3232

Krönika i KungälvsPosten – En droppe i havet

I dagens KungälvsPosten handlar min krönika om klimatsmarta val. Hur ska vi förhålla oss till alla rapporter och larm om hål i ozonskiktet, kväve i Östersjön, dioxin i ekoäggen, antibiotikaresistens och global uppvärmning? Är det ens någon mening att bry sig? Självklart är det det.

Var och en av oss kan inte göra så stora avtryck, men gör alla en liten del så kan vi tillsammans få saker att hända. Man behöver inte gå till det extrema – precis som när det gäller din egen hälsa så handlar det om att tänka igenom vad du kan göra här och nu för klotets framtid, och göra kloka medvetna val.

Satsa på kvalitet och schysst mat, och köp lite mindre – det är bra för både dig och klimatet.

Vi kan välja vilken mat vi äter. Välja svenskt: mjölk, ägg, kyckling och kött, gärna från djur som fått beta utomhus. Ställ frågan om var köttet kommer ifrån även när du är på restaurang, när du köper färdigmat eller plockar ihop din egen lunchsallad i mataffären. Bli flexitarian och ät mer vegetariskt – och låt köttet vara tillbehör eller smaksättning istället för att alltid ha huvudrollen på tallriken.

Vi kan välja att köpa hem lagom mycket mat – och äta upp den. I dagsläget slängs var fjärde matkasse direkt i soporna. När var och en av oss varje vecka i snitt slänger 1 kilo helt felfri mat är det en helt meningslös miljöbelastning som dessutom gör matkostnaderna onödigt höga. Gör matlådor av resterna, eller använd dem som hemlagat ”halvfabrikat”, som bas i nya vardagsrätter.

Bra för miljön – bra för dig

Många av de klimatsmarta valen är dessutom bra val för hälsan. Hållbarhetsfrågorna kring hälsa, matvanor, miljö, jämlikhet, ekologi och ekonomi går ofta hand i hand. Vi kanske kan cykla och gå mer, sortera soporna, välja tåget istället för flyget när det är möjligt – och fundera lite mer kring vår egen konsumtion innan vi impulsköper och jagar lågprisvaror.

Ett vanligt inlägg i debatten är att det bara är de som har det bäst ekonomiskt som har råd att göra de hälsosamma valen, men faktum är att även nyttig och klimatsmart mat kan faktiskt vara väldigt prisvärd mat; rotfrukter, ärtor och bönor, potatis, ägg, mjölk och blodpudding är några exempel.

Jag tycker att godis, läsk, chips och färdigmat av låg kvalitet borde vara dyrare för att det skulle kunna styra lite över vad vi prioriterar att handla, men allra billigast är det ju faktiskt att låta bli att köpa det. Tänk ”näring per krona” – alltså vad får du för plusvärden av maten du lägger pengarna på. Är priset lågt lär du eller någon annan få betala för det i slutänden – i form av dålig hälsa, dåliga arbetsförhållanden hos de som är inblandade i produktionen, medicinering och antibiotika till djur i förebyggande syfte, utfyllnad till exempel i form av insprängt vatten i maten. Satsa hellre på kvalitet och schysst mat, och köp lite mindre – det är bra för både dig och klimatet.

Hållbart hälsosamma vanor handlar om att få i sig rätt mängd energi och näring, sova gott, röra på sig och avsätta tid för återhämtning. Det finns ingen quick-fix, varken för hälsan eller för planeten. Vi måste alla dra vårt lilla strå till stacken och ta vårt ansvar på längre sikt.

Varje liten droppe i havet har betydelse, och tillsammans kan de bilda en stor våg.

Texten ovan är en omarbetning av min krönika i dagens KungälvsPosten som jag publicerar här – eftersom allt som jag ville säga inte fick plats i spalten.

Bästa pannkakorna – med havre och mycket ägg

På helgerna kör vi ofta pannkakor till frukost. Jag använder havremjöl istället för vanligt mjöl. Det är både godare och nyttigare. Vetemjöl tycker jag är ganska meningslöst och byter gärna ut det mot något som är mer smakrikt, ger längre mättnadskänsla och innehåller mer näring.

Havren innehåller bra fettsyror och en särskild fibersort  som är bra för både balansen i såväl kolesterol som blodsocker: betaglukaner. 

Här är mitt snabbaste och bästa pannkaksrecept – som en sexigare version av gröt och ägg: 

Vispa ihop 4 dl mjölk, 2-3 ägg, 2 dl havremjöl i en bunke. Låt stå och svälla en stund – om du hinner. Värm upp en stekpanna eller ett pannkaksjärn och stek pannkakorna på medelvärme i flytande smör&rapsolja tills de är fint gyllenbruna. 

Servera med bär, fruktsallad, en klick kvarg eller vispad grädde. Och för den som vill ha sylt är det bra att blanda med minst hälften färska eller tinade bär. Det blir både godare och mer hälsosamt. 


#pannkakor #ägg #egg #protein #kolhydrater #energi #mjök #havre #uppladdning #frukost #mellis

Hjärna. Hjärta. Mage. I Hälsa&Fitness

I senaste numret (nr 10-2016) av Hälsa&Fitness kan man i boktipset på trendspaningssidan läsa en bra summering av Hjärna. Hjärta. Mage. 

För sig som blir nyfiken och vill köpa en bok: Att beställa direkt av mig går snabbast och är mest prisvärt, och då kan man även få sina böcker signerade. 

Boken ”Hjärna. Hjärta. Mage. För hållbar hälsa och ett skönare liv” finns även att beställa via Adlibris och Bokus

Hjärna. Hjärta. Mage. I samarbete med Trankärrsgården

Nästa bokade öppna föreläsning sker i Kungälv den 10 november. I Trankärrsgårdens fantastiska matsal får du som deltagare en god hemlagad soppa och nybakat surdegsbröd, en föreläsning om Hjärna. Hjärta. Mage. – det vill säga  om sambanden mellan kost, hälsa, träningsglädje, återhämtning och prestation, och givetvis – en bok. Allt detta för 395 kr. Vill du köpa fler böcker – kanske passa på att köpa årets julklapp?! – så betalar du 250 kr (ord. pris i butik är 389 kr!).

Hur laddar jag på bästa sätt för att orka med vardagen – och för att prestera när det gäller?
Hur hänger matvanorna ihop med träningsglädje, prestation och förmågan att hantera stress?
Det är några av frågeställningarna vi kommer att ta upp.

Köp biljett genom att betala in 395 kr till Trankärrsgården på BG 125-1974. Ange din mailadress i betalningen så mailar vi bekräftelse och biljett. Antalet platser är begränsat så skynda dig med din anmälan!

Läs mer på Trankärrsgårdens hemsida.

kajsa-asp-sustainable-racing-team-3

Runners convention – löparfest i Göteborg

Idag arrangeras The Runners Convention i Göteborg: En hel inspirationsdag med massor av löpträning, löpskolning, yoga, rörlighetsträning och funktionell styrka, plus föreläsningar och nätverkande.

I samverkan med Salming running, SATS, SAFE Education, Elit rehab, Hälsa Mera, Gococo och Pilates complete har jag varit utställare och träffat massor av glada löpare.

För dig som deltog och som vill köpa en bok såhär i efterhand – kanske kom på att du missade att köpa årets julklapp till bästa väninnan eller till chefen: under första veckan i oktober bjuder jag på portot när du köper mina böcker. Ange #TRC16 när du beställer!

Maila till: info@kajsaasp.se. Skriv antal böcker, namn och leveransadress i mailet så skickar jag din beställning inom 1-2 dagar.

Hjärna. Hjärta. Mage. Recenserad hos BTJ. 

I senaste BTJ-häftet (22:2016) recenseras Hjärna. Hjärta. Mage. av lektören Linda Ljungskog.

Recensionen ger en presentation av min bakgrund som dietist, journalist, föreläsare och författare, och en bra bild av helhetstänket i boken: Hur mat, träning och sömn påverkar hjärnan, hjärtat och magen – och bokens syfte: att visa hur allt hänger ihop. 

Asp Jonson delar ”på ett lättläst och lättförståeligt vis med sig av det aktuella forskningsbaserade kunskapsläget” … ”Här finns inga pekpinnar eller krångliga koncept. Istället ligger fokus på att göra det bästa av det du har och göra smarta val, även i en stressig vardag.”

Vidare beskriver Ljungskog receptdelen såhär: …”mycket enkla, näringsrika och snabblagade maträtter, röror, frukostar och godis, allt fotograferat på ett färgsprakande och lockande vis av Katja Ragnstam.” 

Enligt skribenten passar boken alla som vill få tips och inspiration kring hur de kan tänka och agera gällande mat, vila och träning – för att må bra och bygga upp sin hälsa. 


En av mina yngre besökare i montern på Bokmässan. 

 Om ordets makt i KungälvsPosten 

I veckans krönika i KungälvsPosten skriver jag om böcker och läsning. Lite otippat kanske, men efter fyra heldagar på Bokmässan är det mycket BOK i mitt huvud. ”Det är lite absurt att det varje år, kring något så rogivande som böcker och läsning, arrangeras en så hysteriskt livlig mässa – med uppemot 100 000 besökare, köer som ringlar sig långt ut på gatan, över 800 utställare och i princip en ljudanläggning i varje monter (så känns det i alla fall). Man säger att boken är död, men den gångna helgen har bevisat att böcker och det skrivna ordet i högsta grad lever. Bokmässan i Göteborg slog rekord i år – igen. Under de fyra dagarna torsdag-söndag hade mässan 96 293 besök, och över 4000 programpunkter.
Att ta sig tid för att läsa är en lyx som jag tror vi mår bra av, och ett sätt att skapa en berikande miljö för hjärnan. En lyxig stund med en bok prioriteras alltför ofta bort till förmån för andra aktiviteter som för många är mer lättillgängliga och som på ett annat sätt ”matar oss”: teve, streamade serier, youtubeklipp och sociala medier pockar på vår uppmärksamhet, medan vi själva behöver aktivera oss för att komma igång när det gäller läsningen.

När hösten knackar på dörren och kvällarna blir mörkare är det extra mysigt och lyxigt att krypa upp i favoritfåtöljen med en kopp te och en skön filt, ta en stund för sig själv och försvinna in i böckernas värld. Och det är en lyx med nyttiga effekter:

Ett barn som läser och/eller lyssnar till texter regelbundet har 50.000-70.000 ord i sitt ordförråd vid 17-18 års ålder. En person som inte läser har vid samma ålder 15.000-17.000 ord i sin ”bank”. För att klara av ett vanligt vuxenliv, att till exempel hänga med i nyhetssändningar eller tidningsartiklar och kunna följa instruktioner, krävs ca 50.000 ord. Det fick vi lära oss på föräldramötet när min yngste son började fyran tidigare i höstas.

Språket är nyckeln till en värld av möjligheter. Med läsningen tränas kreativiteten och man skapar sina egna inre bilder. Och ord är makt – årets bokmässa hade yttrandefrihet som tema. Rätten att säga och skriva sin mening känns självklar för oss, men är viktig att värna om.”

I min förra krönika var jag arg över kommunens förslag att minska resurserna för skolmaten. Jag skrev om vad det skulle kunna innebära att skära ner på näring och energi till barn som ska växa, lära, utvecklas och vara aktiva. Det var många som hörde av sig till kommunen angående de planerade sparbetingen – och faktiskt: Kungälvs kommun tog tillbaka förslaget. Ett enkelt exempel på ordets makt.

4 of 84
12345678