Storytelling – Träningen gör oss kreativa, modiga och intelligenta

Storytelling är ett spännande sätt att förmedla fakta. Genom att låta någon berätta om sin passion och drivkraft kan man förmedla fakta på ett intressant sätt som fångar läsaren. Jag fick i uppdrag av Brain Athletics att intervjua två av de företagsledare som valt att bli certifierade som hjärnvänliga arbetsgivare. Johan Norén från arkitektbyrån Kanozi är en av dem:

 

Träningen gör oss kreativa, intelligenta, modiga och mer konkurrenskraftiga

På arkitektföretaget Kanozi har träning för medarbetarna varit en strategisk fråga sedan 2010. Vd:n Johan Norén och hans kollegor hade fått upp ögonen för hur träning och fysisk rörelse kunde påverka hjärnans kapacitet, och ville testa hur det funkar i praktiken. Han ville se hur idrott och träning kunde påverka kulturen, kreativiteten, medarbetarna och företaget.

Från sina kunskaper inom idrottspsykologi och erfarenheter inom triathlon och segling tog Johan Norén med sig tänket att 1+1+1 inte blir 3, utan kan bli så mycket mer när man samarbetar och vågar utmana.

– Vi var tidiga med att diskutera jämställdhet och trygghet på företaget. Tryggheten är en förutsättning för att våga ta risker och kunna växa och utvecklas tillsammans. Om tryggheten finns vågar man satsa och prova sig fram, utan att behöva vara ängslig och rädd för att andra ska tycka att man gör fel.

– Idrotten gör det tydligt att olika individer är bra på olika saker och att det är när vi samarbetar och kompletterar varandra som vi utvecklas och presterar som allra bäst. Det handlar om att prova på något nytt, utmana sig själv och våga vara nybörjare – att våga blotta sig och visa att man inte är bäst på allt. Istället för prestation och ”duktighet” fokuserar vi på lust och vilja, säger Johan Norén.

– Träningen blir ytterligare en drivkraft som kan göra oss mer konkurrenskraftiga. Tillsammans skapar vi en kultur där det är självklart att ta ansvar, i stort som smått. Kreativiteten ökar och vi får en högre kapacitet – och en större samlad intelligens och kompetens, menar han.

Chefen sätter normen och skapar vi-känsla

Johan själv mår bra av att släppa jobbet ibland och fokusera på annat än arkitektur. Att anta tuffa fysiska utmaningar som sätter såväl fysisk som mental uthållighet på prov är ett sätt, men det är viktigt att var och en får hitta sitt eget sätt att vara fysiskt aktiv.

– Träning handlar inte om att prestera i löpspåret – det viktigaste målet är att öka konditionen hos dem som behöver det som allra bäst, jobba förebyggande och minska stressen. Chefen ska vara en förebild och visa att det är okej att prioritera sin hälsa – inte springa längst fram i ledet utan vara en i laget, supporta och skapa vi-känsla.

– När man är generös mot personalen är de generösa tillbaka. Vi har generösa friskvårdsbidrag, flexibla arbetstider och längre luncher för att underlätta för dem som vill träna på dagtid. Varje vecka har vi lunchlöpning, och rörlighetspass med PT på kontoret, massör och naprapat erbjuds regelbundet, och i perioder har vi haft yoga med en instruktör som kommer till arbetsplatsen. En gång varje månad ordnas en afterwork, där medarbetarna får arrangera en aktivitet och visa och presentera ”sin” idrott så att andra får testa. Många tycker det är kul att spela innebandy eller tennis tillsammans.

Mod och balans

– Det är mycket roligare att leva ett liv där man gör saker för att man vill, istället för att tänka att man måste. Vi vill skapa ett öppet klimat där man gör det man är bäst på, och där man vågar prova nya vägar och ge sig ut på okänt vatten – och vågar riskera att göra fel så att man kan lära av sina misstag. Jag hoppas att våra satsningar även bidrar till att vi alla blir modigare, tänker Johan Norén.

Kanozi lägger en hel del resurser på träning och olika aktiviteter, och ser det som en investering i framtiden. Varje år följs hälsotalen upp i samband med kvartalsboksluten. Medarbetarnas hälsa ingår i rapporten till styrelsen och är en viktig del av företagets kapital. Företaget har 44 anställda i Göteborg och 22 på Malmökontoret. För några år sedan sprang halva personalstyrkan Göteborgsvarvet. Men att enbart springa lopp kan innebära att syftet motverkas, menar Johan Norén:

– Halvmaraton är lite för långt för att alla ska kunna vara med, och det är viktigt att inte alltid koppla träning till prestation. Träning ska vara roligt och det måste vara låga trösklar, avslutar Johan Norén.

Text: Kajsa Asp Jonson

Läs gärna mer om företagsledare som satsar strategiskt på träning för personalen i denna artikel om Rotpartner och Fredrik Olsson.

 

Eftersom Brain Athletics hemsida för närvarande inte går att uppdatera publicerar jag texten här. Besök gärna Brain Athletics på Facebook för uppdateringar och aktuell information.

 

Om snygga matbilder och hälsohets

Har du också tröttnat på perfekta matbilder och taggar som #eatclean #acai och #smoothiebowl? Bilderna ger välkommen inspiration för vissa, men skapar också ångest och stress, och bidrar troligtvis till en skev bild av hälsosamma matvanor.

Flödet svämmar över av kokosfett, gurkmeja, agavesirap, superbär, ”naturligt” och ”glutenfritt”. Men var finns bilderna på den konstaterat hälsosamma maten? Jag ser sällan till exempel bilder på fullkornsbröd, rapsolja och rotfrukter.

Här är ett befriande klarsynt inlägg om den nya matperfektionismen. Läs!

Havrepannkakor – som gröt och ägg i lyxförpackning

Matchdag = pannkaksfrukost. Med smet gjord på havregryn istället för mjöl är detta som gröt och ägg i en lyxigare skepnad. Protein och kolhydrater behövs inför träning och match, inte minst för den som rör sig mycket under veckan, och behöver mycket energi för att orka, växa, plugga och behålla träningsglädjen.

Havre innehåller mer näring, fibrer och smak jämfört med vitt vetemjöl, och gör att pannkakorna mättar bättre och ger jämnare och mer långvarig energi. Jag låter grynen ligga i mjölken ca 10 minuter och mixar sedan med stavmixer till en jämn smet, och tar ibland även lite vanligt mjöl för att hålla ihop smeten lite bättre.

Havrepannkakor

Du behöver:

3 dl havregryn
6 dl mjölk
3 ägg
1 krm salt
ev. 1/2 dl mjöl
Smör-&rapsolja eller annat fett till stekning.

Låt grynen ligga och svälla i mjölken ca 10 minuter, mixa sedan med stavmixer till en jämn smet. Tillsätt ägg, salt och om det behövs, även lite vanligt mjöl för att hålla ihop smeten bättre. Stek pannkakorna gyllenbruna i fettet – på medelvärme i stekpanna eller pannkaks- eller plättlagg.

Servera gärna med fruktsallad, bär och keso (cottage cheese).

pannkakor havre kajsa asp

Mat och klimat – mer än att skippa kött och mjölk

Ett av mina återkommande uppdrag är att skriva om mat och näring i ett sjukvårdspolitiskt och ekonomiskt perspektiv. Här skriver jag om mat för hälsa och klimat, som i min mening är en större fråga än att sluta med kött och mjölk, på BMS Horizont.

Det finns ju dessutom så mycket mer vi kan göra för klimat och miljö än att anpassa matvanorna – se över vårt resande till exempel. I mitt Twitterflöde dök det upp ett inlägg om att en tur- och retur till Tokyo motsvarar klimatpåverkan av 200 kg nötkött. OM nu dessa siffror stämmer så skulle alltså en enda resa till Japan motsvara att man äter 4 kg kött varje vecka under ett helt år – eller äta kött enligt näringsrekommendationerna i hela åtta år!

Det pratas mycket om matens klimatpåverkan och propageras för att vi ska välja bort kött och mjölk – men hur många begränsar sitt resande för miljöns skull?? 🐮✈😳

I mina öron låter det som att vi på individuell basis skulle kunna påverka vår klimatpåverkan betydligt mer genom att minska flygresorna, än att ändra på klimatpåverkan från maten.

 

Intervju i Amelia om #supermat

I senaste numret av Amelia (nr 2/2018) är jag intervjuad om supermat och vanliga hederliga goda matvanor.

Jag har sagt det förr: Det finns ingen quickfix eller genvägar till bättre hälsa. Men det behöver inte heller vara krångligt eller tidskrävande att bygga upp bra matvanor.

Långsiktighet och sunda vanor på en nivå som du klarar att hålla på lång sikt är en säker väg att gå. Enskilda livsmedel, tillskott eller shots kan aldrig kompensera för dåliga matvanor eller för lite träning. Tvärtom finns det risk för överdosering och att man missar en hälsosam balans i kosten.

Förra gången jag medverkade i Amelia handlade det om gurkmeja.

Tack 2017 – och välkommen 2018!

Året som gått har varit intensivt, spännande och väldigt väldigt roligt. Uppdragen har varit varierande, utmanande och utvecklande. Mitt ena bolag (Mersmak kommunikation) firade 10 år och aktiebolaget (Kajsa Asp Kommunikation AB) 5 år.

Nu lägger vi 2017 till handlingarna och tar klivet in i ett nytt år. Men först, en summering:

Moderator
Sommarens och höstens uppdrag som moderator gav mersmak. Under Almedalsveckan var jag moderator för ett seminarium som Cancerfonden arrangerade, och i september under MAT2017 i Växjö modererade jag Eskil Erlandsson, Leif Mannerström och Cecilia Svanberg i ett samtal om äldremat. I januari var jag workshopledare och föreläste om klimatsmart mat under en stor personalutbildning hos Akademiska hus.

Under hösten har arbetet med att planera Dietisternas riksförbunds kongress tagit fart på allvar. Jag är projektledare för kongressen och kommer att vara moderator på vissa delar.

Föreläsare
Föreläsningsuppdragen jag haft under året har inriktats på Mat för hjärnan (bland annat tillsammans med Brain Athletics), Kost för idrott och prestation, Klimatsmarta matvanor och Sköna goda vanor för hälsan. Många vill veta mer om mat och näring på vetenskaplig grund – och hur man kan använda sina kunskaper om mat och hälsa i vardagen. God och hälsosam mat behöver inte vara krånglig, dyr eller ta lång tid att laga – tvärtom så vill jag visa att den kan vara både snabblagad, prisvärd och supergod.

Spökskrivare, skribent, journalist och konsult
Jag har skrivit ett stort antal artiklar och krönikor om goda matvanor, klimatsmart mat, specialkost vid allergi och intoleranser, idrottsnutrition, tarmbakterier, diabeteskost, samband mellan matvanor och cancer, prevention, forskning och vetenskap, personporträtt av chefer och ledare, med mera, med mera.

Under våren skrev jag tillsammans med Monica Berglund en bok om ledarskap inom äldreomsorgen.

Författare
Under 2016-17 fick boken Hjärna. Hjärta. Mage. ett stort genomslag. Bokens beskrivningar av komplicerade samband mellan kost, träning, stress, tarmen och hjärnan, och massor av inspirerande recept togs emot väl, både av hälsointresserade individer och yrkesverksamma, till exempel dietister och kostrådgivare.

Det skrevs om boken bland annat i Aftonbladet, i Kungsmässans höstmagasin, i Naturvetarnas tidning, i Dietistaktuellt, i Magasinet MAT, i tidningen Hälsa&Fitness och på hälsobloggar.

Boken har utnämnts till en av årets bästa kokböcker i kategorin Hälsa (av Grythyttans måltidsakademi), och den nominerades och blev en av finalisterna i 1,6-miljonersklubbens Hälsopris (som Årets matprofil).

Läs gärna mer hos Bokus och Adlibris – men lägsta pris och snabbaste leverans får du om du beställer direkt: via ett mail till info@kajsaasp.se (ange namn, adress och vad du vill beställa). Julerbjudandet 150 kr + frakt (45 kr) gäller t o m 31 januari 2018.

Tack 2017 – och välkommen 2018!

Mersmak2016_0548

Foto: Katja Ragnstam.

Unna dig ett gott nytt år!

Hoppas du haft en riktigt trevlig och rolig kväll. När fyrverkeridammet lagt sig och sista champagneglaset är diskat kanske något vagt minne av ett nyårslöfte gör sig påmint. Kanske handlar det om att sluta röka, kanske om att springa något lopp, om ett mindre midjemått, godisstopp eller sundare matvanor.

Nyårslöftena ter sig ofta i svart eller vitt. De vittnar om en önskan om att skapa ett mer hälsosamt liv, men ofta är de inte verklighetsförankrade och just därför dömda att misslyckas. Många gånger är ambitionerna höga, och färgade av förbud och blodsmak – och stor risk för skador. Och motivationen är lite som ett tomtebloss: väldigt sprudlande, intensiv och full av energi till en början, men den varar knappt januari ut.

Det man lovar vid tolvslaget har en tendens att bli överambitiöst, och när verkligheten kommer i kapp är allt som blir bestående en känsla av misslyckande och bekräftelse på att man har precis så ”dålig karaktär” som man redan visste – ”vad var det jag sa? Jag visste att jag inte skulle klara av det”.

Ett mer genomtänkt nyårslöfte kan däremot vara väldigt positivt – en nystart på något som blivit vardag är aldrig fel. Sätt gärna höga mål, men låt dem vara långsiktiga och realistiska – så att du även innerst inne vågar tro på att du klarar det. Dela upp målet i små delmål, gärna tydligt mätbara så att du med täta intervaller kan säkerställa att du är på rätt väg. Tänk igenom vad just du behöver för att göra det möjligt att nå dina mål – kanske behöver du bli bättre på att planera in träningen i kalendern, köpa ett par nya träningsskor eller göra en veckomatsedel för att frigöra tid och få bättre koll på vardagsmaten?

Låt det bli ett SMART nyårslöfte den här gången: Specifikt, Mätbart, Attraktivt, Relevant och Tidsbestämt. Och gör gärna förändringar som peppar och inspirerar, och öppnar upp möjligheter. 

Tänk på vad du behöver lägga till istället för vad som ska uteslutas eller förbjudas. Hur kan du i små steg ändra dina vanor för att hitta en långsiktigt hållbar livsstil? Lägg till en näve grönsaker till middagen och ett par skedar färska bär på frukostfilen. Tänk hellre på vad maten ger dig än att fokusera på att den ska vara fri från socker, gluten, tillsatser eller vara extremt kalorisnål. Lägg till ett träningspass eller en promenad på lunchen – all rörelse är bättre att sitta stilla. Små steg i rätt riktning tar dig sakta men säkert till en mer hälsosam helhet.

Unna dig ett gott nytt år, på dina villkor.

motljus

Årets julklapp – ett härligt bokpaket!

Årets bästa julklapp till dina medarbetare, till chefen, barnens lärare eller personal på förskolan, svärmor, morfar, svågern, kusinen, dig själv… ja, vem som helst som du verkligen tycker om – är en riktigt bra bok.

julklapp böcker hjärnahjärtamage mersmak

Kolla in prislistan nedan och välj vad som passar dig bäst, skicka sedan din beställning till info@ kajsaasp.se:

Hjärna. Hjärta. Mage. – julpris: 150 kr
Vid köp av minst 5 st: 120 kr/st
Vid köp av minst 10 st: 100 kr/st

Mersmak för livet – julpris: 100 kr
Vid köp av minst 5 st: 80 kr/st
Vid köp av minst 10 st: 60 kr/st

Paketpris: julpris: 200 kr

Postens avgifter för porto tillkommer. Det går också bra att komma och hämta din beställning på Kyrkogatan 30 i Göteborg, i så fall enligt ö.k.

Istället för #beach2018 – träna för #brain2017

Om du någon gång tvivlar på att det är bra att röra på sig, om motivationen tryter eller om du känner att du vill skjuta upp träningspasset eller promenaden till en annan dag – ta fram den här bilden!

brainfitnessDen kanske inte uppfyller alla kriterier för vetenskaplighet, men ger ändå en väldigt häftig bild av vad som händer i hjärnan när vi rör på oss. Det räcker med en promenad på 20 minuter för att få tydliga effekter, men vad som helst är bättre än att fortsätta sitta stilla. Att röra sig mer och äta hälsosamt handlar alltså inte om utseende eller smalhetsideal, det handlar om att hela du ska fungera bättre.

När cirkulationen i kroppen ökar, får även hjärnan ett bättre blodflöde. Om du då dessutom har sett till att få i dig bra och näringsrik mat, då kommer dina hjärnceller att få bättre tillgång till energi, syre och en massa andra viktiga ämnen som behövs för att de ska fungera och kommunicera som allra bäst – det påverkar bland annat kreativiteten, närminnet, långtidsminnet och hjärnans långsiktiga hälsa och funktion.

Istället för att fundera över formen inför Beach2018, träna för att hjärnan ska fungera på bästa sätt; Brain 2017 och framåt. Det som är bra för kroppens alla kärl – alltså en lagom mängd energi i förhållande till ditt behov, mjukt fett, mer grönt, fullkorn och fisk, och mer rörelse – är såklart även bra för hjärnan.

Läs gärna mer om mina tankar kring ett hållbart arbetsliv i detta inlägg: Det finns bara en Quick fix som funkar!

Nordisk superfood med fisk och grönt

Välkomna till en helkväll med fantastiskt god och hälsosam mat, med fokus på fisk och grönt, hälsosamt fett, massor av näring och grymt goda smaker.

Tillsammans med Jens Tonnvik på Hälsö fisk arrangerar jag under våren matlagningsevent på temat Nordisk superfood. Vi lagar mat tillsammans med deltagarna, och berättar om alla plusvärden som finns i de nordiska råvarorna.

Samtidigt som du njuter av fantastiska smaker och hur bra det känns i kroppen när den får i sig allt den behöver, så kan du till exempel förebygga och behandla typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom, vissa cancerformer, övervikt och fetma.

Tid: 2 mars 2018
Plats: Hälsö fisk i Kungälv (Rattgatan i Rollsbo)
Deltagaravgift: 750 kr inkl moms.
Maila din intresseanmälan till info@ kajsaasp.se

Här kan du se en väldigt spontan film där jag intervjuar Jens Tonnvik.

4 of 90
12345678