Bra att ha hemma – extended version

Pimpa ditt skafferi och förgyll din vardag.
Med enkla medel kan du göra vardagsmaten betydligt roligare och lite mer spännande.

Minitomater på burk. Lite dyrare - mycket godare!

Ladda skafferiet med kryddor och såser. Kolla i frysdisken efter nya roliga grönsaksblandningar. Våga ta ut svängarna lite, våga tänka i nya banor och lägg liiiite mer omsorg på vardagsmaten. Jag lovar att du kommer att tycka att det är värt det.

Prova något nytt. En skvätt rödvin i köttfärssåsen gör den mustig och god. Ett par äppleskivor på ostmackan tar fram smakerna i osten och brödet på ett fräscht sätt.

Nötter och frön innehåller mycket energi men du behöver bara en tesked eller två för att piffa upp din sallad, müsli eller dina rostade rotfrukter. Locka fram smaken genom att rosta dem i en torr stekpanna. Prova t ex sesamfrön, pumpafrön och vallmofrön.

Torkad frukt och bär, t ex tranbär, gojibär, aprikoser och blåbär, är koncentrerat fruktsocker, antioxidanter – och smak. Gott och vackert i sallader och bulgur.

Några fler förslag:
Kryddblandningar t ex persilade, limepeppar, specialblandningar (spana efter nyheter i kryddavdelningen!)

Grymt god korv.
Grön och röd currypasta
Kokosmjölk
Vuxenketchup, t ex thaisåser hickory mm
Några goda senapssorter
Korv (och då menar jag GOD korv med mycket kött och kryddor)
Körsbärstomater på burk
Soltorkade tomater och andra marinerade grönsaker
Oliver, prova lite ovanliga sorter, t ex torkade eller med olika fyllningar
Tomater i olika färg och form
Citron / lime (både skal och saft)
Färska örtkryddor, t ex bladpersilja och basilika
Listan kan göras lång – och kommer att fyllas på.
Har du några förslag??

Författare

Kajsa Asp Jonson är dietist, journalist, hälsoinspiratör och författare. Hon driver företaget Mersmak kommunikation och gav under våren 2012 ut boken Mersmak för livet.

1 kommentar

  1. Dagens rätt på hemmakontoret « Kajsaasp's Blog - april 27, 2011

    […] halv burk cocktailtomater och en kycklingfilé i bitar fick koka ca 5 minuter i en kastrull. Lade sedan i gårdagens rester […]