Om mig

Kajsa Asp Jonson är legitimerad dietist, journalist, författare, föreläsare och moderator och driver företaget Kajsa Asp kommunikation AB. 

Jag har ett brett helhetstänk och spetskompetens inom mat och hälsa, är uppdaterad och väl förankrad i vetenskap och näringsrekommendationer. För mig är mat något som är härligt och gott och ger glädje och energi – den känslan vill jag gärna dela med mig av och sprida vidare.

Sedan 2005 arbetar jag som journalist och skribent för tidningar, hemsidor, nyhetsbrev, broschyrer och annonser, samt som föreläsare och moderator. Jag är konsult med uppdrag inom livsmedelsbranschen, måltidsverksamhet, skolor, föreningar, restauranger och andra företag. 

Under bilderna kan du läsa mer om hur jag jobbar.

Ladda ner fler pressbilder här.

Föreläsningar

Föreläsningar och workshops för företag och föreningar skräddarsys efter era önskemål. Föreläsningarna kan kombineras med workshops såsom matlagning eller provsmakning. Läs gärna mer här!

Moderator 

Som moderator och processledare är min roll att bidra till ett konstruktivt samtalsklimat, lyfta fram olika vinklar och skapa en atmosfär där alla som medverkar känner sig trygga och bekväma.

Läs gärna mer om uppdragen här!

Journalistuppdrag

Kajsa Asp Jonson är utbildad på Poppius Journalistskola och arbetar som journalist med frilansuppdrag, främst inom mat, medicin och hälsa, men skriver även personreportage, success stories, pressmeddelanden, reportage och artiklar.

Bland uppdragsgivarna finns bland annat Allt om mage (Mag- & tarmförbundet), Använd hjärnan (nyhetsbrev om bröd, fullkorn och hälsa), Dietisternas RiksförbundDietistenNutritionsfakta.seViktVäktarna, Huvudvärksförbundet, Gastrokuriren, ReumaBulletinen.

Sociala medier

Bloggar, Instagram, Facebook och andra sociala kanaler är snabba och inspirerande sätt att sprida kunskap och inspiration. Jag hjälper gärna ditt företag att synas! Välkommen in och ta en titt på mitt Instagramkonto!

Rådgivning

Jag arbetar som konsult i närings- och hälsofrågor, till exempel i form av rådgivning till företag inom hälsa och medicin, och inom livsmedels- och restaurangbranschen.

Kontakta mig när ni behöver kunskap och inspiration, till exempel

  • föreläsningar, utbildningar
  • texter, enklare foton, inspiration och information om mat och hälsa till tidningar, tidskrifter, hemsidor, broschyrer eller sociala medier
  • konsult och samarbetspartner vid produktutveckling, lansering, presskonferenser
  • testa nya produkter och ta fram recept
  • näringsberäkning av mat, måltider och menyer
  • faktagranskning och korrekturläsning

Legitimerad dietist 

Dietister har minst tre års universitetsutbildning med fokus på kostens betydelse för hälsa och vid sjukdom. Utbildningens huvudämne är klinisk nutrition, det handlar om kroppens behov av näringsämnen, hur de tas upp och bryts ner, samt vilka effekter de har på våra funktioner och utveckling. Dietister har kunskap om hur mat och näringsämnen påverkar vid sjukdom hur de kan behandlas med rätt kost. 

Dietistutbildningen är tvärvetenskaplig och inkluderar utöver nutrition även biokemi, fysiologi, livsmedelsvetenskap och sjukdomslära, samtalsmetodik, kommunikation och psykologi.

Sedan 2006 är dietister en yrkesgrupp med rätt till legitimation. En yrkeslegitimation inom hälso- och sjukvården är en garanti för yrkesutövarens kunskapsnivå samt vissa personliga egenskaper och kvalifikationer. Enligt lagen om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område har hälso- och sjukvårdspersonal skyldighet att utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Kajsa Asp Jonson är legitimerad dietist och arbetar enligt ovanstående kriterier, oavsett om det gäller föreläsningar, texter eller övrig konsultverksamhet. Min unika kombination av dietistexamen och journalistutbildning, samt goda kunskaper om träning och idrottsnutrition, gör mig särskilt lämpad för uppdrag som berör alla dessa områden.

Jag tog min dietistexamen vid Göteborgs Universitet 1994 och har en bred erfarenhet av kostbehandling inom sjukvården, samt som kost- och motionsexpert hos ViktVäktarna. Jag var svenska ViktVäktarnas första dietist, och arbetade där under åtta år. Jag har även erfarenhet som produktspecialist på ett läkemedelsföretag vilket innebär ytterligare vidareutbildning med medicinsk inriktning.

Jag har vidareutbildat mig inom idrottsnutrition och uppfyller de krav som Sveriges Olympiska kommitté ställer på rådgivare och föreläsare inom kost för idrott och prestation, är utbildad personlig tränare (PT) och har lång erfarenhet som tränare för unga idrottare (Kungälvs handbollsklubb).

Generation Pep

Vi ställer oss bakom Generation Peps vision – att alla barn och unga ska ha möjlighet att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Vi har även valt att engagera oss som Peppare.

Fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor gör att vi mår bra här och nu, och är viktigt för att förebygga ohälsa och sjukdom på sikt. Våra vanor grundläggs tidigt och alla barn och unga bör få samma förutsättningar till ett hälsosamt liv. Idag går utvecklingen åt fel håll och förutsättningarna för hälsan i kommande generation är inte jämlik. Det krävs ett långsiktigt arbete för att vända trenden i rätt riktning. Vi bidrar genom att inspirera och informera om hur man kan bygga en stark och frisk kropp, genom mer rörelse och mer hälsosamma matvanor, till exempel i boken  Klara, färdiga… kör!