Intressant antioxidant – Lycopene

Tomater i alla dess former – färska, konserverade, i tomatpure, ja till och med som ketchup – innehåller en viktig antioxidant som kallas Lycopene.

Tomater innehåller lycopene

Antioxidanter fungerar som ett slags inre rostskydd som skyddar kroppens celler mot åldrandeprocesser, t ex att cellmembranen hålls fräscha och behåller sina funktioner. Ofta finns det antioxidanter där det finns mycket färg, låt tallriken bli som en färgpalett!

Njut dina tomater färska i en god sallad, som tilltugg, i köttfärssås eller soppa. Tomatsås med olivolja och vitlök – eller en god värmande tomatsoppa i höstrusket?

Kroppen tar lättare upp lycopenet i tillagade tomater.

Författare

Kajsa Asp Jonson är dietist, journalist, hälsoinspiratör och författare. Hon driver företaget Mersmak kommunikation och gav under våren 2012 ut boken Mersmak för livet.

Kommentera