Tillbaka till rötterna

Våra svenska rötter är prisvärd näringsrik mat. Hösten är bästa säsongen för rotfrukter. Passa på och njut av våra nordiska smaker – i alla färger och former.

Rotfrukterna är  fulla av fibrer, vitaminer och antioxidanter, samtidigt som de är kalorisnåla och mättande.
Min favorit är rostade rotfrukter, ett höstskönt tillbehör som passar till det mesta.

Polkabetor

Naturens egna konstverk. Polkabetor smakar som milda rödbetor.

Du behöver
Blandade rotfrukter t ex:
2 rödbetor
2 morötter
1 palsternacka
en bit rotselleri
2-3 polkabetor
1 rödlök
ett par vitlöksklyftor
1-2 msk olja

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär rötterna och löken i klyftor, lägg dem och de hela vitlöksklyftorna i en plastpåse och häll i olja, salt och peppar.

Förslut påsen med en klämma och skaka om så att oljan och kryddorna fördelas jämnt. Lägg alltsammans på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugn tills de mjuknat och fått fin färg, ca 20-25 minuter.

Tips!
Variera med olika smaksättningar, t ex chili eller örtkryddor.

Och om du vill kan du smula över lite fetaost eller strö över rostade pumpafrön, supergott!

Foto:
Katja Andersson

Författare

Kajsa Asp Jonson är dietist, journalist, hälsoinspiratör och författare. Hon driver företaget Mersmak kommunikation och gav under våren 2012 ut boken Mersmak för livet.

Kommentera