Lågt kolhydratinnehåll på Livsrumsdagarna i Lerum

Idag har jag, som en programpunkt på Livsrumsdagarna i Lerum, signerat böcker och pratat mat med kunder och personal på Ica Kvantum. Jättekul.

Men en sak gör mig lite irriterad. Jag reagerade på att programmet som helhet hade fyra kostaktiviteter, varav tre med LCHF-inriktning. De tre hade småföretag med verksamhet inom LCHF-kostrådgivning som avsändare. Den fjärde var Ica.

Tråkigt att det inte finns någon neutral motpol som pratar om helheten kring kost och hälsa, långsiktigt hållbara vanor – och helt vanlig sund mat.

De som köpte min bok Mersmak för livet får en annan bild av vad som är hälsosamma matvanor än de som lyssnar på föreläsningarna om lågkolhydratkost.

Livet är för kort för att gå på diet.

Författare

Kajsa Asp Jonson är dietist, journalist, hälsoinspiratör och författare. Hon driver företaget Mersmak kommunikation och gav under våren 2012 ut boken Mersmak för livet.

31 kommentarer

 1. Åse Falkman Fredrikson - september 7, 2012

  Precis, det är ju det fantastiska med lågkolhydratkost – man slipper dieta! Är så oerhört tacksam att jag efter år med tallriksmodellen och lågfettsprodukter (och massa socker och stärkelse) äntligen kan njuta av MAT utan att gå upp i vikt och sluta banta ner mig 25 kilo varenda gång.. Äntligen har jag slutat att banta och har fått en hållbar livsstil som utan problem går att anpassa i vanliga livet.

  • kajsaasp - september 7, 2012

   Hej!
   Ett liv utan god och fräsch mat som färsk frukt, rostade rotfrukter, goda fullkornsbröd, mjölk, caffe latte, färskpotatis, klyftpotatis, müsli och god choklad känns som ett väldigt tråkigt liv.
   LCHF känns som en trist diet i mina ögon, och jag har svårt att se hur den på ett naturligt sätt kan bli hälsosam, varken för den som äter den eller för miljön.

   Det är många som äter för mycket kolhydrater totalt sett, och det är bra att minska eller ta bort vitt bröd och läsk, men vi behöver fibrer, fullkorn och baljväxter. Av många skäl.
   Ha en skön helg : )

   • Åse Falkman Fredrikson - september 8, 2012

    Jag njuter av härliga grönsaker varenda dag, mörkgröna grönsaker späckade med nyttigheter, tomat, paprika, broccoli, blomkål, rotfrukter eftersom jag inte behöver gå ner i vikt eller är sockerberoende, frukt äter jag i mat där den hör hemma, inte som ett mellanmål (äpplen i en god curryrätt, mmmm) jag äter fågel, fisk, skaldjur, ägg, oliver, nötter, egengjort mandelbröd eller fröbröd utan massa gluten och omega 6 dominans, jag njuter av 2 rutor mörk choklad istället för sockerstinn marabou mjölkchoklad.
    Den är en grav missuppfattning (och okunskap!) att LCHF är tråkig och ensidig mat.

    • kajsaasp - september 8, 2012

     Tror att vi i grund och botten är ganska överens om vad som är gott, och för dig som är smal är det inga problem. Men för en som väger för mycket och har högt kolesterol och/eller blodtryck är det inte bra med alltför mycket ost, grädde, korv, bacon och annat processat kött, salt och smör.

     Vi behöver dessutom de antioxidanter, vitaminer och andra nyttiga ämnen som finns i fullkornsprodukter, rotfrukter och frukt.

   • Pia Nyberg - september 8, 2012

    Jag är glad att min tråkighet eller glädje inte baseras på vad som ligger på tallriken 🙂 men jag tror (hoppas) inte heller du gör det om du tänker efter.

    Personligen njuter jag av den mat som min kropp mår bra av och jag känner inte att det är tråkigt eller att det inte är värt det eftersom jag har slutat gå upp i vikt, jag är piggare och har numera sällan migränattacker. Det jag gjort är att jag skippar glutenprodukter, sockerprodukter och mat med onödiga tillsatser.

    Min mage är bättre än någonsin när mitt fiberintag nu enbart kommer från härliga ekologiska grönsaker. Så skönt att inte släppa väder hela tiden heller :-))

    Det här är ingen kortvarig diet för mig, det är min livsdiet. Därför kan jag äta en och annan rotfrukt om jag är riktigt sugen. Jag äter någon frukt under säsong eller kiwi om jag är förkyld. Kaffe latte är ju supergott! Det njuter jag av på stan några gånger per år. Müsli gör jag själv på rostade nötter, frön och kokos men jag föredrar ägg-frukostar. Jag kan äta en god färsk choklad från en chokladbod någon gång, för att det är så gott. För att inte trigga igång ett socker/mjölsug så behöver just jag hålla dessa undantag till några gånger per år, men då mår jag också bra resten av året och det är aldrig en kamp att avstå något. Jag har ju tappat suget!

    Nu tror jag du och andra får ta och släppa skrönan och tidningsankan om att lågkoplhydratare är ett hot mot miljön. Vi äter ungefär en handflata kött/fisk/fågel/ägg/skaldjur till varje måltid – det är troligen samma eller mindre mängd än vad medelsvensson äter. Dessutom strävar de flesta av oss att hitta gräsbeteskött och vildfångad fisk = bättre för miljön.

    Baljväxter tycker jag är jättegott men eftersom det innehåller fytoösterogen så ger jag inte så mycket till min man och barn men jag kan unna mig en god bönsallad ibland.

    Så tänker jag som kostrådgivare om min kost! Jag har inte din långa utbildning men jag försöker kombinera min kunskap i näringslära med min personliga erfarenhet, jag kan inte stirra på vad som enbart händer i ett provrör. Hur lever naturfolken, vad äter de? Varför dör de friska? Sådant går jag och funderar på.

    Med mycket kolhydrater på tallriken gick jag upp 2-3 kilo varje år. Det är slut nu och jag kan använda samma kläder som förra året. Men framför allt MÅR jag bättre.

 2. Åse Falkman Fredrikson - september 8, 2012

  Ingen behöver fullkornsprodukter eller frukt (socker, fytinsyra, hårda fibrer är inte bra för varken magen eller för kroppen), däremot är grönsaker i regnbågens alla färger nyttiga och innehåller det vi behöver. Nötter täcker mineralerna vi behöver. Processad mat som bacon och korv är aldrig bra men det äter den gemene lågkolhydrataren lite av. Vi som äter lågkolhydratkost skulle jag vilja påstå är ännu mer medveten om ekologisk, kravmärkt och oprocessad mat än den som äter enligt tallriksmodellen.
  Mejeri har vi ingen fullständig anpassning för så det skulle nog alla må bra av att dra ner på.

  • kajsaasp - september 8, 2012

   Hejhej!
   Vet inte var du hämtar ditt faktaunderlag ifrån men snart publiceras nya nordiska näringsrekommendationer.

   ”I praktiken innebär NNR att en kosthållning med ett rikligt intag av fiberrika livsmedel från växtriket (till exempel mörkgröna bladgrönsaker, kål och lök, bönor och ärter, rotfrukter, frukter och bär, nötter, spannmål med fullkorn), med ett frekvent intag av fisk och skaldjur samt vegetabiliska oljor, och i vilken mjölkprodukter med en låg fetthalt främst används och intaget av salt (NaCl) begränsas, är förknippad med en lägre risk för de flesta kostrelaterade kroniska sjukdomar.”

   Källa: http://www.norden.org/sv/aktuellt/nyheter/nya-nordiska-naeringsrekommendationer-2013-fokus-paa-hela-kosten

   Läs gärna mer här:
   http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Nya-nordiska-naringsrekommendationer-lyfter-fram-helheten-i-kosten/

   • Linda Gårdarv - september 8, 2012

    Ett liv utan god och fräsch mat? Jag äter god och fräsch mat varje dag. Jag får även i mig vitaminer och antioxidanter. Jag var överviktig och hade ”högt” kolesterol samt har jag haft mag – och tarmbesvär hela livet, med LCHF har jag fått en bra vikt, bättre kolesterol samt mina mag och tarmbesvär är borta. När överläkare säger att jag måste äta medicin hela mitt liv. Min man tar inga mediciner längre för sin astma. Vi tränar flera gånger i veckan och blir sällan förkylda eller sjuka. Min son som är 3 år är nog den som håller sig friskast. LCHF är här för att stanna. Men det tar bara lite längre tid för en del att förstå det. Precis som förr, när folk trodde att jorden var platt. Ps. När fullkorn blev ett modeord här i Sverige ökade mag – och tarmbesvär lavinartat! Tyvärr ser jag att du inte är speciellt påläst och du verkar kunna alldeles för lite om LCHF. Det handlar inte om att äta bacon och dricka grädde. Sen undrar jag om du vet hur margarintillverkningen går till samt vad som händer i kroppen när man dricker lättmjölk? Trevlig helg!

    • kajsaasp - september 9, 2012

     Vad bra att ni äter mycket grönsaker i er familj. Det bidrar säkert till att ni mår så bra.
     Det finns många starka samband mellan matvanor och miljö. Det kan du läsa mer om bl a hos Naturvårdsverket och Jordbruksverket.
     Fullkorn är knappast ett modeord, fullkorn kommer att finnas med i de nya nordiska näringsrekommendationerna, se länk ovan. Fibrerna i maten är viktiga för att tarmbakterierna ska må bra, vilket i sin tur påverkar upptaget av antioxidanter.

     Många LCHF-dietare har inte samma inriktning som du. Har du t ex läst på Annika Dahlqvists blogg om kaffe med smör och kokosfett till frukost? En kopp av detta, så behöver man inte äta alls utan klarar sig på ett par glas vatten under dagen och behöver inte äta förrän på kvällen.
     Låter inte särskilt hälsosamt i mina öron.
     Vad du tror händer i kroppen när man dricker lättmjölk?! Berätta gärna, nu blir jag oerhört nyfiken!

  • Pia Nyberg - september 9, 2012

   Den s.k. ”Magic Bullet Coffee” som du nämner att du hittat hos Dahlqvist är det bara en grupp i lågkolhydratsvärlden som står bakom, inte vi kostrådgivare. Vi förespråkar riktig mat.

 3. Pia Colan - september 8, 2012

  Jag förstår inte varför man säger att en kost som består av en lägre andel kolhydrater och naturliga fetter skulle vara en tråkig kost. Jag har tidigare såsom Åse ätit enligt tallriksmodellen, haft problem med gaser och ont i magen. Och faktiskt ganska ensidig och tråkig kost, Men nu med lågkolhydratkosten och de naturliga fetterna är den fantastikst god och variationsrik. Fisk äter vi ofta här hemma. I alla möjliga varianter. Helt sjukt gott! Förr på den ”kolhydratrika och fettskräck” tiden kokade jag torskfile 20 min. Åt kanske några potatisar till och några salladsblad. Absolut inget fett. Om jag någon gång valde fett så var det mini mini mini mjölk och margarin. Gissa två gånger om det var gott? Och hälsosamt?
  Jag har aldrig mått så bra som jag gör nu (är 50 år) med denna lågkolhydratkost med naturliga fetter.
  Hälsningar //Pia Colan

  • kajsaasp - september 9, 2012

   Jättebra att du äter mycket fisk, fortsätt med det, gärna minst tre gånger i veckan.
   En balans mellan hjärtvänligt fett, långsamma kolhydrater och varierande källor till protein ger en långsiktigt hållbara förutsättningar för god hälsa.
   Sköt om dig!

 4. Rolf Aronsson - september 8, 2012

  Kajsa!

  1. Har Du någon gång hört om insulinnivåer som ligger på onormalt höga nivåer nästan dygnet runt? Hur kan det komma sig att det är så?

  2. Har Du någon gång läst om att när kroppen får tillgång till kolhydrater kontinuerligt så blir det bränslet som kroppen går på? Fettet i kosten lägger sig på kroppen eftersom det inte blir utnyttjat.

  3. En sista fråga: Fett är ett bra bränsle för kroppen att ”brinna” på. I ett normalt leverne utan toppade energiuttag är det fettet som är det bästa drivmedlet (dubbla energiinnehållet mot kh prot.). Ingenstans i vår historia på detta klot har kolhydratsintaget varit så skyhögt som de sista 40 åren. Frågan: Tror Du våra kroppar är redo att använda kolhydrater som bränslekälla så abrupt som det skedde på 70 – 80-talet?

  Undertecknad inser att detta inte är så enkelt att reda ut. Det kan vi inte ordna i några bloggkommentarer. Men – ovan nämnda grundfrågor får nog anses vara viktiga och svåra att kringgå med diverse resonemang som använts, dels i utbildningarna av läkare och dietister, dels av vissa industriers önskan att finna vinstbringande produkter. Och allt detta i ett accelerande tempo under det sista halvseklet. Bästa Kajsa: Ge ett rakt svar på mina frågor, en efter en, men särkilt nr 3!

  Många septemberhälsningar
  Rolf Aronsson

  • kajsaasp - september 9, 2012

   Dina frågor handlar om grundläggande energibalans. Äter man för mycket i förhållande till sitt energibehov får det konsekvenser bl a i form av insulinresistens.
   Om du vill lära dig mer om dessa grunder, gå en kurs eller läs en vettig bok t ex Näringslära för högskolan.

   • Rolf Aronsson - september 9, 2012

    Kära Kajsa!

    Undertecknad dristar sig att tilltala Dig så – då jag närmast känner Dig som en kollega. Baskunskaperna – näringsläran – har vi gemensamt. Vi kan knappast göra något åt den.

    Men när det kommer till tillämpningen av den synes det mig bra att utbyta tankar, särskilt som det ligger stort ansvar i att ge andra medmänniskor råd som ska fungera i deras verkliga liv.

    Så jag ber Dig att ge Dina svar på mina frågor! Just ett samtal om hur kroppen tar upp och behandlar näringsämnena, fibrerna eller vitaminer/mineraler kan vara mycket givande. Det kommer i vår tid hela tiden många nya tankar, ja, även studier som behöver dryftas. (Insulinresistens Du nämner om är en fortsättning av höga insulinnivåer – men den delen (de metabola sjukdomarna) kan vi ta upp senare.)

    De frågor som jag tagit upp vill jag alltså be att Du besvarar. Ställ gärna grundläggande frågor tillbaka så detta inte blir ensidigt.

    Det är väldigt skönt när Du skriver att livet är för kort för att gå på diet! Livet ska levas på topp med god ork och högsta livskvalité och hälsa även i hög ålder. Ser man på utvecklingen av hälsan under den period jag nämnde om i förra inlägget får man sig en tankeväckare: Alldeles för många människor mår inte bra och kosten är defintivt grundläggande för att klara av tidens ”omänskliga” krav.

    Jag har sett listor på hur mycket det kan vara i tiden som orsakar människans svåra och annorlunda situation (även ohälsan) som har blivit efter 2:a världskriget. Dock – det är kostinnehållet som är avgörande för att ge kroppen lusten och kraften att stå ut med det mesta vi nu är med om! Så det är mycket viktigt att vi talas vid om detta.

    Förlåt mina många ord. Men detta är SÅ viktigt!

    Många septemberhälsningar
    Rolf Aronsson

    • kajsaasp - september 9, 2012

     Bäste Rolf,
     Det är söndag kväll och jag har annat för mig än att reda ut dina frågetecken. Har förstått att du är angelägen om att få snabba svar, så jag ber dig att söka dem någon annanstans.
     Mitt blogginlägg handlade om att jag saknade en opartisk röst om kostvanor vid Lerums kommuns hälsodagar, och att jag personligen känner att mitt liv hade varit tråkigare utan färskpotatis och annat som jag tycker ingår i svensk mattradition.
     Ha en skön söndagkväll!

 5. Sofia Björklund - september 9, 2012

  Jag håller med. Motpoler är viktiga i dessa hetsiga debatter. Vi vill leva länge och bra, inte kort och med utseendet som kompass.
  Hoppas du får mycket reaktioner,
  Heja dig!

 6. Från stilla önskan till full storm « Kajsaasp's Blog - september 10, 2012

  […] att lilla jag, bara genom att skriva att jag önskade att det fanns en opartisk motpol till LCHF under de kommunala hälsodagarna i Lerum, kunde röra upp så mycket […]

 7. Linda Gårdarv - september 10, 2012

  ”Att lilla du kunde röra upp så mycket” Kanske inte så konstigt med tanke på hur du skriver ner LCHF. Du svartmålar LCHF. Självklart får du många människor emot dig, med tanke på att vi är väldigt många som har blivit friska med LCHF och sjuka av den kosten du förespråkar. Vänligen Linda Gårdarv

  • kajsaasp - september 10, 2012

   Tack för din kommentar som verkligen illustrerar det jag skrev i http://kajsaasp.wordpress.com/2012/09/10/fran-stilla-onskan-till-full-storm/
   Jag förespråkar sunda mat- och motionsvanor som vilar på vetenskaplig grund, och som alltså gör de flesta människor friskare. Ledsen om du upplever att de gjort dig sjuk.

   • Jenny - september 14, 2012

    Här är det vi reagerar på: ”Tråkigt att det inte finns någon neutral motpol som pratar om helheten kring kost och hälsa, långsiktigt hållbara vanor – och helt vanlig sund mat.”

    Tyvärr så anklagar du LCHF för att inte ha någon vetenskaplig grund, vilket den har. Läs kostdoktorn.se så finns det massa vetenskapliga artiklar och studier som han refererar och länkar till. Och det finns mycket mer om du bara helt enkelt googlar – som vanlig gemene man.
    Du anklagar LCHF för att vara osunt – vilket tyder på att du inte vet någonting om LCHF, vilket kommer sig av att du inte ens visste om att LCHF har en vetenskaplig grund.
    Du anklagar LCHF för att göra friska människor sjuka – vilket är något jag inte förstår var du har fått ifrån – för skulle då folk ens äta LCHF?

    Mitt förslag är att du läser på om LCHF nästa gång innan du bestämmer dig för att attackera med så svaga argument som du har använt.

    Och att du då tycker att du har rört upp när du önskar en opartisk motpol? Du visar på okunskap och partiskhet när du uttrycker dig på det sättet.

    • kajsaasp - september 14, 2012

     Anklagelser och attacker är inte det sätt jag använder för att hantera de här frågorna. Jag är inte personligt involverad, men vet att ett hundratal experter från olika länder just nu håller på att revidera de nordiska näringsrekommendationerna.
     Det arbetet kan du följa här:
     http://www.nnr5.org

     I det stora hela tror jag inte att det är fel på rekommendationerna, utan att det är ganska få som följer dem, vilket du bland annat kan läsa om i dagens inlägg:
     http://kajsaasp.wordpress.com/2012/09/14/slvs-matvaneundersokning-energi-for-70-dagar-bara-i-lasken/

     Det jag har insett under de här diskussionerna är att det finns en väldigt stor bredd, att LCHF kan vara alltifrån ”kaffe med smör” till massor av grönsaker och lagom portioner av bra proteinkällor. Så jag har svårt att se ett entydigt samband mellan LCHF i det breda perspektivet och effekter på vare sig hälsa eller sjukdom.
     Återkom gärna med en definition av vad just du menar när du säger LCHF 🙂

 8. Maria Jallow - september 14, 2012

  Den vetenskapliga grund som du lutar dig mot är sponsrad av Livsmedels – och läkemedelsindustrin. När man sparar miljarder kronor på att sänka råvarorna i något och tillsätta billiga tillsatser som gör människor sjuka och sedan i nästa tur blir medicinerade för åkommor som kan förhindras genom att äta den mat som vi är genetiskt skapade att äta så finns det inget som heter ”Vetenskaplig grund” eller så får du lägga till ”baserat på vinstintressen där man sätter hälsan i sista hand” på denna vetenskap. ”Du som är smal” – jag har ALDRIG varit smal men sedan jag slutade följa kostrekommendationer som du förespråkar är jag lättare än jag varit i hela mitt vuxna liv, har bättre värden än jag haft på många år och min son, som blev diagnostiserad med akut magkatarr som trettonåring har blivit av med det och gått ner några kilon i farten.
  HUR kan man försvara livsmedel som INGEN upplever att man mår bra av och svartmåla alla som faktiskt själva upplever både hälsofördelar och viktminskning? När människor med Diabets2 blir HELT FRISKA och ändå står du på samma ställe och kritiserar den formen av mathållning?

  • kajsaasp - september 14, 2012

   Jag ”svartmålar” inte. Jag undrar bara vad ni har emot att fullkornsprodukter och rotfrukter ingår i en hälsosam och välbalanserad kost.
   Och vinstintressena i de branscherna är nog inte så stora…
   Och så vill jag gärna upplysa om att fettkvaliteten har betydelse, bland annat för hjärtkärlhälsan.

 9. Jeanette - september 14, 2012

  Vi har glutenintolerans i familjen (inte jag dock) och vår läkare säger att egentligen borde ingen äta gluten eftersom alla i viss mån är känsliga för gluten även om de inte är regelrätt glutenintoleranta. Det har fått mig att förbryllas av rekommendationerna att äta fullkorn. Om man vill få det goda ur fullkorn men inte äta gluten – vad skulle du rekommendera då? Med det goda menar jag mineraler och fibrer och sånt. Är det inte ok att istället välja t.ex rotfrukter med hög fiberhalt, nötter och sånt? Eller rentav mycket bättre än att äta fullkorn.

  Vi brukar äta kålrot, morot, rotselleri, kål, rova, blomkål och sånt som tillbehör till maten och nötter, mandel och frön (t.ex. pumpafrön) i naturell jogurt till morgonmål. Får vi inte allt som andra får ur fullkorn då men slipper gluten?

 10. Jon Jonsson - september 15, 2012

  Att undvika fullkornsbröd, såväl som annat bröd, verkar klokt tycker jag när man beaktar att:

  – Det innehåller omega 6. Vi bör äta ungefär lika mycket omega 3 som 6 men en snittperson idag får i sig många gånger för mycket omega 6. För mycket omega 6 bidrar till skadliga inflammationer i kroppen. Att äta en spannmålsprodukt som fullkornsbröd förvärrar problemet.

  – Bröd är till största delen kolhydraterer som kort efter måltiden ger förhöjt blodsocker.
  Förhöjt blodsocker, och det strax därpå förhöjda insulinet, är skadligt.
  Vad det gäller själva blodsockerhöjningen är det illa oavsett om källan är kakor eller bröd.

  – Förutom skadliga mängder omega 6 och kolhydrater innehåller spannmål ett antal ämnen som lektiner, gluten mm som är skadliga.

  -Det som passar bra för olika djurarter att äta är det som ätits under hundratatusentals år under evolutionens gång.
  Vår art, homo sapiens sapiens, utvecklades inte till den vi blev med spannmål som en del i vår kost. Att äta mat som man inte utvecklats för att äta är att tillföra ämnen som kroppen inte kan hantera.

  Den amerikanske hjärtläkaren William Davis, har framgångsrikt behandlat ett stort antal patienter genom att ordinera att spannmål utesluts ur kosten.

  I hans bok ”Brödberoende” (”Wheat Belly” på engelska) finns stort antal referenser till studier som visar skadan med spannmål i kosten.

  Har du några studier som visar att det är nyttigt att äta fullkornsbröd, i så fall vilka?

  mvh
  Jon Jonsson

  • kajsaasp - september 17, 2012

   Fullkorn ingår som en av komponenterna i en allsidigt sammansatt hälsosam kost, och finns med i NNR. Jag har inte mer kunskaper än den expertgrupp som tillsatts för det fortsatta arbetet med rekommendationerna.
   Vet inte var uppgiften i att brödet skulle innehålla så stora mängder omega 6 kommer ifrån, bröd är oftast ganska fettsnålt så jag betvivlar att det skulle kunna vara en särskilt stor källa totalt sett.
   Gluten är inte skadligt förutsatt att man inte är glutenintolerant förstås!
   Ha en fin dag!

 11. Peter - september 17, 2012

  ”Och så vill jag gärna upplysa om att fettkvaliteten har betydelse, bland annat för hjärtkärlhälsan.” Jag antar att du pratar om transfetter här? Eller pratar du om Omega-6-täta fetter?

  • kajsaasp - september 17, 2012

   Jag brukar i första hand rekommendera rapsolja och olivolja, mycket fisk samt nötter och avokado.
   Transfett är inte särskilt vanligt förekommande längre. Möjligtvis får man i sig en del om man äter mycket friterat och mycket kakor och kex med lång hållbarhet.

Kommentera