Julcupcakes med morot och citronfrosting

Inte för att det är nyttigt, men för att det är kul. Och gott. Mina cupcakes är smaksatta med julens kryddor, och toppade med en frisk citronfrosting.

Ingredienser
Muffins
cupcake pepparkaka

  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl matyoghurt
  • 1 dl smör- och rapsolja, smakfri olja el flytande margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2,5 tsk kanel
  • 0,5 tsk mald kardemumma
  • 0,5 tsk ingefära
  • 1 krm salt
  • 1 stor morot (1,5 dl finriven)

Frosting

  • 100 gram philadelfiaost
  • 60 gram smör
  • 5 dl florsocker
  • 1 msk citronsaft
  • rivet skal av en halv citron

Vispa socker och ägg pösigt. Blanda de torra ingredienserna för sig. Blanda i det i äggsmeten tillsammans med matyoghurt, mjölk, fett och morot. Klicka ut smeten i 18 medelstora formar eller ca 24 mindre.

 

Grädda i ca 200 grader i 15 minuter.

Rör ihop ingredienserna till frostingen. Bred den på muffinsen när de svalnat. Dekorera efter tycke, smak och fantasi.

Mitt florsocker tog slut så jag använde 2 dl florsocker och 1 dl blåbärssoppspulver. Lila blev det… Och sen ska man ju gärna dekorera med fina silverkulor och rosa sockerhjärtan – det hade jag inga. Det fick bli pepparkakskross. Inte lika fint, men krispigt och gott.

20121216-221859.jpg

 

Författare

Kajsa Asp Jonson är dietist, journalist, hälsoinspiratör och författare. Hon driver företaget Mersmak kommunikation och gav under våren 2012 ut boken Mersmak för livet.

Kommentera