Inför påskhelgen handlar vi 20 procent mer i mataffärerna än under en vanlig vecka. Just idag handlas det allra mest, både av mat och godis.
Svenska folket är världsmästare i smågodis. Genomsnittssvensken äter 18 kilo godis på ett år. Det ger 63.000 extrakalorier vilket motsvarar en dryg månads energibehov – eller ungefär 9 kilo fettväv.
Visst är det konstigt att oron för E-nummer och tillsatser som många bär på plötsligt är som bortblåst när man har en skål med godis eller ett påskägg framför sig? Och att människor i ena stunden lusläser innehållsförteckningen på färdigrätter, pålägg och bröd för att säkerställa att de inte innehåller någon form av sockerarter eller aromämnen, och sedan vräker i sig smågodis? Märkligt beteende, tycker jag.
Bättre att ta det hela med ro, njuta av det man äter, äta lagom mycket och röra på sig mer. Glad påsk!
Smågodis är en kaloribomb. 100 gram godis motsvarar ungefär en fjärdedel av ett barns energibehov för en dag – utan att bidra med några bra näringsämnen, bara tomma kalorier alltså.
Lördagsgodis får det bli – inte godis oftare än en gång i veckan!