Probiotika is the shit – och det finns mycket kvar att upptäcka

Tarmens hälsa och tarmbakteriernas roll för hälsa och sjukdom är ett ämne som intresserar och fascinerar mig väldigt mycket. Idag på Livsmedelsakademins dag om framtidens mat gavs en snabbgenomgång av den forskning som sker inom Antidiabetic Food Center i Lund. Här jobbar man för att hitta mat och kostmönster som motverkar och förebygger övervikt, fetma, diabetes typ 2 och inflammatoriska processer.

Rätt bakterier och bra kolhydrater och fibrer som stimulerar bakteriernas tillväxt gör att de producerar kortkedjiga fettsyror och andra bra grejer. Hälsoeffekterna tror man orsakas av ökad utsöndring av mättnadshormoner (OXM, PYY, GLP-1) och antidiabetiska hormoner (GLP-1) och förbättrad barriär i tarmslemhinnan (GLP-2). Främst är det probiotika, bönor och kornkärnor som har studerats.

Nyligen publicerades även intressanta resultat från Lunds universitet där man sett att probiotika kan skydda spädbarn från diabetes. De goda bakterierna koloniserar tarmen och blir en viktig del av kroppens immunsystem. Hos nyfödda är tarmen steril och det är viktigt att rätt bakteriestammar får fäste för att ge ett bra skydd.

Vid födseln får barnet bakterier från mamman och vid kejsarsnitt är det särskilt viktigt att boosta med rätt bakterier för att stärka försvaret mot sjukdomar av olika slag – detta är det många som inte känner till. Kanske kan man även göra barnet en tjänst genom att se till att ha en bra och stabil tarmflora under graviditeten.

Nu går det influensa, förkylningar och magsjukor på barnens skola. Dessutom har jag själv precis tagit en antibiotikakur för borrelia. Så ProViva shots och Activia yoghurt är vi storkonsumenter av just nu…

probiotika