D-vitamin: vart tredje kosttillskott innehåller inte vad etiketten säger

Lägg pengarna på fisk istället för piller. Då får du en säker vitaminkälla, hälsosamt fett och samtidigt en god middag. 

Enligt en rapport från Livsmedelsverket innehåller var tredje pillerburk andra vitaminmängder än vad som står på förpackningen. Det kan innebära att man får i sig mer – eller mindre – D-vitamin än man tror. 

Fet fisk som lax, sill, strömming och makrill är särskilt viktigt under den här tiden på året, eftersom det gått några månader sedan sommaren då vi kunde fylla på D-vitaminförråden med hjälp av solen. D-vitaminbildningen i huden är viktigaste källan men fungerar bara när solen står högt på himlen, alltså enbart under sommarmånaderna om man stannar på nordliga breddgrader. 

Kom ihåg att fisk inte alltid behöver vara en varm måltid med sås och potatis. Njut av en sillunch med de sista julsillarna, några skivor gravad eller kallrökt lax på mackan. Och för att fylla på förråden ytterligare: Välj berikade mjölkprodukter och matfett berikat med D-vitamin. 

Ägg är också en bra källa som är lätt att variera och dessutom kan bli en bra boost av protein och flera andra ämnen. Ägg är en klimatsmart proteinkälla och näringsrikt som frukost, pålägg, snabblunch eller kvällsmål till dig som tränar – kokt eller stekt, som omelett eller äggröra. 

Läs gärna mer i denna intressanta ägg-artikel på nutritionsfakta.se