Silltårtan är en klassisk allt-i-ett-rätt med kavring, sill, gräddfil och lök.
Perfekt till Midsommarfesten, men toppengott som lunch vilken sommardag som helst:
Silltårta
Du behöver:
300 gram kavring
100 gram smör, bordsmargarin eller lättmargarin
4 dl lätt crème fraiche
3 dl gräddfil
1 rödlök
1 knippe gräslök
4 gelatinblad
300 gram matjessill
salt och peppar
Gör så här
Riv kavringen grovt med rivjärn eller hacka den i småbitar. Smält smöret och blanda det med kavringen, och tryck ut i en form med löstagbar botten.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Smält gelatinet i en kastrull med lite vatten.
Blanda gräddfil, crème fraiche och finhackad rödlök i en skål. Ta undan ca 1,5 dl av smeten och rör i gelatinet i den mindre mängden, blanda sedan med resten av smeten (då är det lättare att fördela gelatinet jämt). Hacka sillen och rör i den. Smaksätt ev. med lite sillspad. Smaka av med salt och peppar. Häll smeten över brödbottnen, täck med plastfolie och ställ kallt över natten.
Hacka gräslök och strö över tårtan strax före servering.