Idag är det grapefruktens dag.
Till skillnad mot kladdkakans, gräddtårtans och pizzans dag, så är detta något som jag tycker kan vara värt att fira. Grapefrukten förtjänar lite extra uppmärksamhet.
Grapefrukten är en saftig och syrlig citrusfrukt, med lite vuxen smak, inte så söt som apelsin. Dock är de sorter som finns idag betydligt mindre beska än tidigare grapefruktsmodeller.
För den som tycker det är lite för mycket pysselterapi att sitta med tesked och äta en halv klyfta i taget går det bra att till exempel använda grapefrukten i sallader. Prova tillsammans med valnötskärnor och ruccolasallad. Mmmmmm…
Grapefrukten är rik på c-vitamin och de med rödare färg innehåller även lykopen, en antioxidant som även finns i tomat och som visats skydda bland annat mot prostatacancer, och som kan påskynda återhämtningen i samband med träning.
Citrusfrukterna på fotot är i och för sig inte grapefrukt, men den fina bilden får symbolisera dagens tema.
Fotografen heter Katja Ragnstam, hon har tagit de flesta bilderna i min bok Mersmak för livet.