Snabbare återhämtning med tomatjuice #blogg100 del 81

Ämnet som ger färg åt tomater och vattenmelon är positivt för återhämtningen efter fysisk prestation. Enligt svensk forskning påskyndas återhämtningsprocessen om man dricker ett glas tomatjuice varje dag. Antioxidanten lykopen skyddar kroppen i samband med träning och fysisk prestation och gör att cellerna är mer beredda på att sätta igång återhämtningsprocessen när du tränat.
Lykopen – det röda färgämnet i tomater och vattenmelon – är en antioxidant som tidigare bland annat visats skydda mot prostatacancer. Nu finns det alltså även bevis för att tomatjuice, som innehåller en lättillgänglig form av lykopen, påskyndar återhämtningen efter tuffa träningspass.
I studien, som du kan läsa om när du klickar på länken nedan, mättes mängden fria syreradikaler i samband med fysisk ansträngning.
150 ml tomatjuice per dag under fem veckor, resulterade i signifikant lägre nivåer av 8-oxodG i serum.
Med högre nivåer av antioxidanter i kroppen underlättas och påskyndas återhämtningen. Detta ska inte blandas ihop med återhämtningsmål efter träningspass, då man behöver fylla på med kolhydrater och protein. I de sammanhangen finns det betydligt bättre alternativ än tomatjuice!
Tomato juice intake suppressed serum concentration of 8-oxodG after extensive physical activity
Av Mats Harms-Ringdahl, Dag Jenssen and Siamak Haghdoost
Lykopenet finns i färska, konserverade, soltorkade tomater, i tomatpuré, ketchup och juice. I tillagad form är ämnet lättare för kroppen att ta upp.

20130413-210538.jpg
Färska tomater är både vackra och goda. Ju mer färg desto högre halter lykopen – men äter man tomaterna tillagade och finfördelade är det lättare för kroppen att ta upp lykopenet (eng. lycopene).
Foto: Kajsa Asp Jonson