Förra veckan var jag moderator på mässan MAT2013 i Växjö – ”matens Almedalen”. Jag hade fått förtroendet att vara moderator på ett seminarium om kommundietister och hur den verksamheten ska skötas i framtiden, plus att moderera och leda en debatt om huruvida Sverige behöver en nationell strategi kring matvanor från vaggan till graven.
Seminariedelen handlade om mat i äldreomsorgen, om hur man kan samverka med olika organisationer och yrkesgrupper för att jobba ihop mot ett gemensamt mål, och för att få en bättre och mer samlad bild över hela vården.
De som medverkade var
- Maj Rom från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting,
- Josephine Garpsäter från Dietisternas riksförbund och Ingela Ekholm, PRO,
- Torsten Mossberg fd medicinalråd på Socialstyrelsen, samt
- Eva Sundberg, projektledare för Livsmedelsverkets satsning kring att se helheten och öka matglädjen i den offentliga måltiden.
Efter seminariet startade debatten. De som ingick i panelen var:
- Eskil Erlandsson, jordbruksminister
- Åsa Karlsson Björkmarker, socialdemokraterna distriktsstyrelsen
- Kew Nordqvist, miljöpartiet riksdagen
- Eva Sundberg, Livsmedelsverket
- Annika Unt Widell, Skolmatens vänner
- Maria Lennernäs, Högskolan i Gävle
- Lars Jerden, Svenska Läkaresällskapet
- Thomas Drejing, Mottagare av årets svenska gastronomiska hyllning för en långtida betydelsefull gastronomisk gärning (White Guide och Visita)
Att vara moderator i en politisk debatt innebar ett rejält kliv utanför min comfort zone. Men – ju större utmaning desto större tillfredsställelse. Det var fantastiskt roligt att få vara moderator, och enligt den feedback jag fått hittills så gjorde jag ett riktigt bra jobb.
”Du gjorde det fantastiskt bra! Fick fram det bästa ur panelen och trivselfaktorn hos alla var hög.” Susann Ask, projektledare och dietist
”Du gjorde en fantastisk insats, det blir definitivt en repris!” Cecilia Malmqvist, projektledare och dietist
Jag hoppas på många fler moderatorsuppdrag framöver. Det passar mig perfekt.