Baljväxter som ärter, bönor, linser och kikärtor är klimatsmart och proteinrikt. Idag hade jag en färgstark grönärtsoppa i min matlåda – en fräsch, piffig och lite ”yngre” variant av ärtsoppa, med asiatisk touch. Receptet hittar du längst ner i detta inlägg.
Grönärtsoppa med kokosmjölk, lime och koriander.
Du behöver
1 liten gul lök eller schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1/2 msk rapsolja
3 dl buljong av grönsaks- eller kycklingfond
1 burk kokosmjölk
5 dl gröna ärter (frysta)
1 dl färsk eller fryst bladspenat
1/2 kruka koriander
1/2-1 lime; saften
salt och svartpeppar
Gör såhär
Skala och hacka lök och vitlök.
Låt lökhacket fräsa i oljan i en gryta tills det är mjukt.
Tillsätt buljong och kokosmjölk och låt koka upp.
Lägg i ärtor och spenat och låt koka ett par minuter.
Obs! Koka inte för länge, då blir färgen trist och soppan inte längre lika pigg i smaken.
Lägg i koriandern och kör med stavmixer till en slät soppa. Smaka av med limesaft, salt och peppar.
Servera gärna tillsammans med en äggmacka på rågbröd, eller en knäckemacka med färskost.
Recept och foto: Kajsa Asp Jonson