En god soppa kan du göra av nästa vad som helst som du hittar hemma i grönsakslådan. Prova till exempel att byta ut morot och rödbeta i detta sopprecept mot palsternacka eller sötpotatis.
Rödbets- & morotssoppa
1-2 portioner
Du behöver
1/2 gul lök
1 rödbeta
1 morot
1 tsk olja eller annat mjukt fett
1,5 dl vatten
1,5 dl buljong (grönsaks- eller kycklingbuljong, av fond eller hemgjord)
1 tsk citron- eller limesaft
salt
svartpeppar från kvarn
Till servering
2-3 msk svarta bönor
2 msk naturell yoghurt
1-2 msk pumpafrön, gärna rostade
Gör såhär
Skala och skiva löken och fräs i fettet i en kastull. Späd med vatten och låt koka upp. Skala morot och rödbeta och skär i bitar. Lägg dem i vattnet och koka till de är helt mjuka, ca 15-20 minuter. Mixa med stavmixer till en slät puré och tillsätt buljongen. Smaka av med citron- eller limesaft och salt och peppar.
Servera gärna med svarta bönor och toppa med ett par matskedar naturell yoghurt och pumpafrön.
Recept och foto: Kajsa Asp Jonson