Mat eller ämnen i maten beskrivs ibland som inflammationsbildande medan andra beskrivs som anti-inflammatoriska.
På ”undvik-listan” alltså mat som orsakar eller ökar inflammation hittar man ofta gluten, mjölkprodukter, socker och kött. På den positiva listan, den över mat som förebygger eller dämpar inflammationsprocesser, finner man till exempel fisk, frukt, grönsaker, fullkorn, nötter, olivolja och kryddor. De beskrivs alltså som anti-inflammatoriska.
På nutritionsfakta.se publicerades idag en artikel där man har gått igenom det vetenskapliga faktaunderlaget och kartlagt kostens koppling till inflammation i kroppen. Det finns väldigt lite vetenskap som stödjer kostens påverkan på inflammationsprocesser.
Vad som däremot ofta glöms bort är att vi för att må bra och hålla oss friska behöver ha en balans mellan inflammation och anti-inflammation. Bland annat påverkar det immunsystemet och kroppens läkningsprocesser.
Tomater innehåller lykopen som är en antioxidant med röd färg. Lykopen påskyndar återhämtningen efter ett hårt träningspass – som faktiskt orsakar en form av inflammation.