Många letar redan efter recept inför Halloween och första advent. Prova en chokladboll med massor fibrer, hjärtvänligt fett och andra nyttigheter istället för de klassiska med smör och socker.
Utgå ifrån grundreceptet nedan och variera ingredienserna efter tycke och smak, prova t ex med valnötskärnor istället för cashewnötter, byt ut en del av dadlarna mot torkade tranbär, och smaksätt med kardemumma, kanel eller någon annan julig krydda – eller varför inte en skvätt glögg.
Du behöver
10 färska dadlar, urkärnade
3 dl cashewnötter (ej rostade eller saltade!) eller 1,5 dl solrosfrön
3 msk kakao (eller hälften kakao och hälften kakao nibs)
1 msk rapsolja
1-2 matskedar vatten eller kallt kaffe (beroende på konsistensen)
Gör så här
Mixa nötterna/solrosfröna (och ev. kakaonibsen) i en matberedare eller mixer. Låt dem inte malas sönder helt utan behåll gärna lite crunch. Tillsätt dadlar, kakao och olja. Kör till en jämn smet och späd med vätska om det behövs.
Forma till 16 bollar och rulla i dem i rostade kokosflingor, hackade nötter, pumpafrön eller flagad mandel. Ställ bollarna i kylen, gärna minst ett par timmar så de hinner stelna lite innan det är dags att njuta av dem.
Foto av Katja Ragnstam, från boken Hjärna. Hjärta. Mage.
Klicka på länken för mer info om boken och ev. beställning.