Idag släpptes Pep-rapporten, en stor enkätundersökning som kartlägger vanorna hos 11.000 svenskar mellan 4 och 17 år. Att vi rör sig oss för lite kommer inte som någon överraskning men att det är så illa så tidigt i livet, och att försättningarna för hälsosamma vanor är så ojämlika är riktigt ledsamt att se. Barn och deras föräldrar behöver inspiration, kunskap och verktyg som underlättar hälsosamma val, inte minst för att stödja unga personer att bygga goda vanor för framtiden.
I denna debattartikel lyfter Carolina Klüft m fl huvudpunkterna i rapporten.
Vi vet ju om att barn gör som vi gör, inte som vi säger, och även i rapporten framkommer det att det äts mer grönt när familjen äter tillsammans, och att barn till fysiskt aktiva föräldrar rör sig mer än de med föräldrar som är mer stillasittande på fritiden.
4 av 10 barn äter grönsaker varje dag.
Var femte tonåring har minst 5 timmars skärmtid per dag – på sin fritid.
Många barn är med i någon organiserad idrott men deltagandet avtar redan i 9-årsåldern.
Barn till föräldrar med låg inkomst är mindre fysiskt aktiva.
För de barn och unga som inte deltar i någon organiserad aktivitet är helger och andra lediga dagar allra värst för hälsan. Man rör sig nästan inte alls, och man äter mer onyttigt – fredagsmyset hänger i fram till söndag kväll.
Vi pratar mer om Pep-rapporten i veckans avsnitt av Friskvårdspodden.
Skolmaten får ofta mycket kritik men faktum är att maten och idrotten i skolan är viktiga för att minska hälsoklyftorna i samhället. Skola och fritids ska vara miljöer där hälsa är en självklarhet och det behövs en samsyn hos alla som arbetar och finns i skolmiljön – pedagoger, skolhälsan och måltidspersonalen. Bort med godis, läsk, snacks och glass – fram med grönsaker, frukt och bär, smoothies och fullkornsmackor, och gör det gott, kul och inspirerande!
Ett område som känns angeläget att ta tag i är utbudet i idrottshallarna. Att idrotten är en arena som gör det svårt att äta hälsosamt känns ju helt sjukt. När ska klubbarna fatta att det lönar sig att satsa på bra mellanmål, näring och energi som bidrar till hälsa och utveckling, istället för kexchoklad och dammsugare?
Bra mat och näring är skadeförebyggande och bidrar till utveckling, och rätt energi i kroppen och hjärnan ökar lusten att röra på sig – alltså en viktig investering både för individen och idrottsföreningen.