Jag erkänner, det har varit ganska tyst här på bloggen i höst. Det är lite tråkigt men samtidigt ett väldigt gott tecken på att jag haft mycket att göra. Tiden räcker inte riktigt till, och när det är fullt schema med uppdrag blir det inte heller så mycket kraft och energi kvar till att vara kreativ.
Mina uppdrag som medicinsk journalist har tagit väldigt mycket tid, och jag har fått förmånen att skriva om många olika ämnen. Mag-tarm, infektionssjukdomar, urologi, obesitas, undernäring, allergi, onkologi och reumatologi är några av de ämnesområden jag fördjupat mig i. Det är fantastiskt kul och väldigt intressant att få ta del av senaste forskningen och skriva om det i de olika tidskrifter jag har uppdrag för. Jag både skriver och tar bilder – se några av dem (från Urologiveckan i Norrköping tidigare i höstas) längre ner i detta inlägg!
Som föreläsare har jag inspirerat och informerat om kost för prestation (framför allt för idrottslag inom handboll, fotboll, innebandy, tennis, gymnastik och friidrott), skolmatens betydelse för barn och ungas fysiska och psykiska hälsa, skolresultat och mående och om vad matvarorna kan göra för effektivitet, hälsa och trivsel hos medarbetarna i organisationer och på företag.
Att äta bra är ingen svår konst, men det är heller inget som bara händer av sig självt – många behöver mer kunskap om sambanden mellan matvanor och fysisk och psykisk hälsa, och det handlar inte om att gå på diet och följa en massa regler och restriktioner, utan om att njuta av god mat i lagom mängd, och få i sig mer av det som är bra för oss på sikt: Fullkorn, fibrer, grönsaker, frukt, bär, fisk och skaldjur, hälsosamt fett (främst från t ex rapsolja och olivolja), gärna ägg och magra mejeriprodukter (kvarg, keso, yoghurt mm). Salt, socker och alkohol behöver många av oss dra ner på – fler regler än så behövs inte.
Så inför det nya året är mitt bästa råd att skippa diet-tänket och istället fokusera på vad du egentligen behöver. Lägg till mer av det som är bra för hälsan, och ge kroppen mindre av det som blir en belastning för hjärta, kärl, immunsystem och lever. Du behöver inte göra maten till ett stort projekt som tar alltför mycket tid och fokus – se det hellre i ett längre perspektiv och hitta något som du orkar med på sikt. Du behöver inte mäta blodsocker eller kissa på urinstickor för att kolla om du är i ketos. Det är – enligt mig – helt onödigt att bete sig som att man har en sjukdom om man egentligen är frisk.
Kroppen är fantastisk på att balansera och hantera det vi stoppar i munnen, men vi kan hjälpa den på traven och ge den mer av det den verkligen behöver och mår bra av. Alltså: Mer grönsaker, hälsosamt fett, näringstät mat som bidrar med mättnad, vitaminer och mineraler (alltså mer av bra råvaror och mindre av näringsfattig färdigmat som innehåller mycket kalorier per tugga) och fullkorn, fullkorn, fullkorn. Svårare än så behöver det inte vara!