Under den gångna veckan har det skrivits mycket om forskning där man tittat på unga tjejers järnintag och förekomsten av järnbrist. I det jag läst missas två väldigt viktiga aspekter på järnupptag och kost.
1. Man pratar om hur man ska höja järnupptaget från maten genom att öka mängden C-vitamin och syrliga komponenter, exempelvis surdegsbröd.
En väldigt viktig faktor för att öka järnupptaget nämns inte alls: i kött och fisk finns ett protein som gör att vi tar upp järnet i måltiden bättre, ofta kallat köttfaktorn. Jag har inte heller sett någon kommentar om att kött är en väldigt viktig källa till järn i vår kost, och enda källan till hemjärn som vi har lätt att ta upp.
2. Ämnet fytinsyra, som finns i alla växter och ofta i väldigt höga mängder i de vegetariska produkter som ersätter köttet på tallriken, nämns inte heller. Fytinsyra i de mängderna gör det i princip omöjligt för kroppen att ta upp järnet i maten.
Detta tror jag personligen är betydligt större anledningar till att nästan fyra av tio unga tjejer nu har järnbrist, än kaffe/te efter maten som är mer av en vuxenfråga (men som betonas i artikeln). Hos vegetarianer är det hela SJU av 10 som har låga järnnivåer. Ferritinvärdet hos vegetarianer var hälften (10,9 jfr 19,6) jämfört med de som åt kött.
En tredje viktig sak som ofta missas i rapporteringen är att järnbrist inte bara handlar om tjejer. Även killar som växer fort kan vara i riskzonen.
Resultaten visar tydligt att det inte är så enkelt att få i sig allt man behöver om man utesluter vissa delar av kosten. Det behövs mycket kunskap för att få ihop helheten om man t ex utesluter kött eller mjölk.
För lite mat…
Att äta mer växtbaserat är viktigt för hälsan och klimatet, men jag är inte så säker på att det är just ungdomarna som ska äta mindre kött. De är de som behöver det som bäst. En liten mängd kött räcker för att höja järnupptaget i måltiden.
Min spaning är att ungdomar över lag äter för lite av näringsrik mat – det handlar om en hälsosam helhet där hemmet, skolan OCH ungdomen själv behöver ta ansvar. Att det finns bra mat både hemma och i skolan är viktiga förutsättningar men sen är det upp till var och en att inte hoppa över frukosten, byta ut skollunchen mot en kexchoklad eller ta en energidryck istället för ett näringsrikt mellanmål innan träningen.
På bilden: Blodpudding med morötter och rårörda lingon. Troligtvis det mest järnrika och mest prisvärda du kan äta. Snabbt och enkelt dessutom!❤️
