Nya kostråd från Livsmedelsverket

I Sverige är ohälsosamma matvanor den största riskfaktorn för ohälsa, om man bortser från rökning. Livsmedelsverket nya kostråd som presenterades nyligen utgår från vad som enligt Nordiska näringsrekommendationer är bra för hälsan, och vilar på en stark vetenskaplig grund. Det är inte jättestora förändringar jämfört med tidigare kostråd –  det handlar fortfarande om att äta mycket grönsaker och frukt, bönor, ärter och linser, fullkorn och fisk, om att äta mindre socker i form av exempelvis godis, läsk, glass och kakor, och mindre av snacks och annan mat som innehåller kalorier men utan att bidra med särskilt mycket näring. Varje litet steg i rätt riktning är positivt – matvanorna behöver alltså inte vara ”perfekta” för att kunna påverka din hälsa positivt.

Livsmedelsverkets kostråd, som du kan läsa mer om här, är i korthet:

  • Håll igen på det söta, salta och feta – läsk, sötsaker och snacks.
  • Ät mycket grönsaker, frukt och bär, minst 500 gram om dagen, gärna mer.
  • Ät bönor, ärter och linser ofta – gärna varje dag.
  • Välj fullkorn när du äter bröd, pasta och gryn.
  • Ät fisk 2–3 gånger i veckan.
  • Ät gärna kött, men inte så mycket. Helst inte mer än 350 gram per vecka från nöt, gris och lamm. Det motsvarar 400–500 gram före tillagning. Bara en liten del bör vara chark, som korv och bacon.
  • Ät mejeriprodukter varje dag, gärna syrade sorter som fil eller yoghurt.
  • Välj rapsolja och andra Nyckelhålsmärkta matfetter i matlagning och på smörgås.
  • Ät gärna 2–3 msk osaltade nötter om dagen. Fröer är också bra för hälsan.
  • Ät högst 6 gram salt om dagen. Välj joderat salt.
  • Håll igen på alkohol.

Eftersom det är få som följer råden känner jag att det vore bra om man gjorde mer insatser för att de ska implementeras – i samverkan med livsmedelsindustrin, restauranger, skolan, idrottsverksamhet och andra arenor som har betydelse för våra matvanor. Inom offentliga måltider är råden styrande och via skolmaten och maten inom äldreomsorgen ”drabbas” de målgrupper som är i störst behov av näringstät mat. Liksom Svenskt kötts VD Isabel Moretti (i ett inlägg på LinkedIn) så hoppas jag att Livsmedelsverket nu jobbar vidare med målgruppsanpassning så att det inte är tonårstjejer, sköra äldre eller barn som får betala priset med sin hälsa t ex i form av järnbrist.

I tidigare inlägg kan du läsa mina tankar om järnbrist och om att begränsningar kring kött gör att unga tjejer får i sig för lite järn.

Bild lånad från Livsmedelsverket.